Alle dagen feest!

Welkom op de site van de vereniging Stadspark Natuurlijk! Hieronder vind je ons blog met regelmatig een nieuw bericht over de ontwikkelingen rondom de Drafbaan en de besluitvorming over het Stadspark.

Alle dagen Feest

De herrieweek waarin er drie mega-evenementen op de Drafbaan plaatsvonden is achter de rug en de balans kan worden opgemaakt. In de regionale pers en op sociale media komt men superlatieven te kort. “Dit smaakt naar meer” kopte RTVNoord op 25-6-22. En op Stadsblog Sikkom werd al een poll uitgezet voor wie de opvolgers van Guns ’n Roses moesten worden. (Nee, niet Rammstein). Voor de feestvierders was het al met al een geslaagde week, die geheel onverwacht op 25-6 nog een toegift kreeg toen de eerste editie van de Rooftop Sessions op het dak van het Forum plaatsvond. Bij veel Stadjers klonk het alsof de buurman een feestje gaf. Het kon niet op deze week!

Laten wij als liefhebbers van natuur en stilte nu niet meteen met alleen maar negatieve punten aan komen zetten. Want vergeleken met de grote evenementen uit het verleden ging er heel veel goed. Zo vond de opbouw op het terrein, die vroeger altijd voor overlast en gevaarlijke verkeerssituaties op de Concourslaan zorgde, vrijwel ongemerkt plaats dankzij een nieuwe achteruitgang bij de A7 en hadden er maar weinig omwonenden en verkeersdeelnemers last van. De bezoekersstromen werden goed gestuurd, wat voor veel minder ergernis en last leidde dan vroeger. En de mensen van de Stadsreiniging verdienen een heel groot compliment voor de manier waarop ze snel en zorgvuldig het park en de aangrenzende straten en buurten schoonmaakten. Dat zijn positieve punten waaruit blijkt dat er van het verleden is geleerd.

Wat het geluid betreft, waren de ervaringen wisselend. Zeker op het eerste evenement, Stadspark Live op zondag, had het volume wel een tandje (of twee, drie) minder gekund (het was tot in Haren te horen!), terwijl het tweede feest, van Greenday op woensdag, een stuk zachter klonk (met uitzondering van het vuurwerk). Toen Guns ’n Roses op donderdag speelden, was de wind naar het oosten gedraaid en hadden vooral de wijken ten westen van de Drafbaan last van de herrie. Maar ook speelde mee dat dat feest, net als dat van Greenday, slechts 5 uur duurde, i.t.t. Stadspark Live, dat in totaal 10 uur duurde. Dus weer een leermoment voor de toekomst: kortere evenementen zorgen voor minder overlast, ofwel grotere tolerantie bij de omwonenden.

Toch waren er ook negatieve punten te noteren. De gemeente Groningen moet vanaf heden elk jaar de evenementen op overlast evalueren. Dat gebeurt onder andere door de klachten van overlast te tellen. Dat er een handiger klachtenformulier was gemaakt om digitaal melding te doen van overlast was prettig, maar dat tegelijkertijd de mogelijkheid om telefonisch te klagen tijdens een evenement verviel, was een schrik voor velen. Op het dringende verzoek van Stadspark Natuurlijk! om deze verandering in elk geval vóór 19 juni via de gemeentelijke Nieuwsbrieven bekend te maken, reageerde de gemeente met de opmerking dat men daar het nut van betwijfelde… Kennelijk liet men op het stadhuis de publiciteit hierover liever aan ons over. Hoe het ook zij: de gemeente liet in een gesprek met RTVNoord weten dat er verspreid over deze 3 evenementen 350 klachten waren binnengekomen, voor zover men alle klachten al had kunnen verwerken. Voor zover wij weten is dat een absoluut record: enkele jaren geleden verwachtte men nog dat er over het héle jaar gerekend voor álle evenementen 235 klachten zouden binnenkomen*. Maar desondanks ziet men nog geen reden om maatregelen te treffen.

Dat twee evenementen midden door de week plaatsvonden en begonnen op het moment dat de avondspits op zijn drukst was, was niet handig. Het zorgde voor ellenlange files en veel buurtbewoners klaagden erover dat ze na afloop van het werk heel moeilijk hun eigen wijk konden bereiken.

En groen en duurzaam waren de evenementen ook niet bepaald, al was dat wel de belofte van het afzwaaiende college aan de gemeenteraad geweest. RTVNoord berichtte al over het diesel-aggregaat van Guns ’n Roses, en de plastic bekertjes waar het park na afloop van het feest mee bezaaid lag, zagen er ook niet echt duurzaam uit.

Bovendien blijft het feit dat er (veel) Stadjers zijn die om wat voor reden dan ook geen prijs stellen op lawaai waar ze niet zelf voor gekozen hebben. Dat onwelkome lawaai gijzelt hen in hun eigen huis, zodat ze hun ramen niet open kunnen zetten of zelfs oordoppen in moeten doen en geen bezoek kunnen ontvangen. De volumeknoppen omlaag zetten en de frequentie en de tijdsduur van evenementen beperken zijn maatregelen die simpel te treffen zijn, maar dat is in deze gemeente tot nu toe niet bespreekbaar. Dat zorgt voor veel onvrede. Helemaal sneu was het voor de bewoners van de zuidwestelijke wijken, die door de overheersende noordenwind het overgrote deel van de overlast kregen te verduren. De wind is een factor van belang, maar ook een grillige, waar je niet van op aan kunt.

ʻDrie of vier keer per jaar moet zoiets kunnen’, zei een buurtgenoot na afloop van Stadspark Live, waarmee hij de mening van veel omwonenden weergaf. 4 keer per jaar (dus in het zomerseizoen) een groot festival op de Drafbaan, we tekenen ervoor! Helaas is de werkelijkheid een andere: niet 4 keer, maar 12 keer per zomer is de realiteit, en misschien nog wel meer. En dan moet je daar nog de 12 feesten bij optellen die in de zomer op het Suikerunieterrein zijn toegestaan, waar praktisch dezelfde omwonenden overlast van ervaren. Op het stadhuis beseft men kennelijk niet dat door die overmaat aan feesten de leefbaarheid in de omliggende buurten (waar ook veel nieuwe woningen zijn en worden gebouwd) in de zomer ernstig in het gedrang komt.

Maar het lijkt er niet op dat het rustiger zal worden in het park, althans niet als het aan de Stadse beleidsmakers ligt. Afgaande op de geluiden die na afloop van de evenementen te horen waren, wordt het eerder alle dagen feest dan dat er zorg gedragen wordt voor gezonde leefomstandigheden voor de inwoners. Geluidsoverlast is als stressverhogende factor een bedreiging voor de volksgezondheid, maar voor die boodschap zijn de beleidsmakers tot nu toe doof gebleken. Al kan dat laatste natuurlijk ook door een teveel aan luidruchtige feestjes zijn veroorzaakt…

O ja, wat de poll over de meest gewenste opvolger van Guns ’n Roses betreft: de winnaar was Bruce Springsteen. Er is nu eenmaal baas boven baas!

*Cijfers en ramingen aantal klachten over 2019, 2020 en 2021, zie de ontwerpgemeentebegroting 2021, hoofdstuk 6.1.3 e.v.

Een gedachte over “Alle dagen feest!

  1. Kees de Bock

    Fijn om te lezen (ik ben naar geen van de optredens geweest) dat niet alles negatief beleefd is door omwonenden. Bij ons op de Poffert (5 kilometer!) was de herrie overigens ook te horen. Ook vind ik het prima dat er beschreven wordt onder welke condities en in welke aantallen dit soort optredens wel acceptabel zijn voor buurtbewoners. Van de groene en duurzame resultaten word ik overigens zelf wel onpasselijk. De argumentatie vooraf door Chakor uitgesproken (keep on dreaming, baby!) werd door mij al direct als uitermate dubieus ervaren maar nu ik lees wat daar van terecht is gekomen dan zakt mijn broek toch wel een weinig af. Inzake het elimineren uit het Stadspark van de Drafsport eertijds was Groen Links al niet te vertrouwen (als grootste fractie!) maar dat blijkt dus ook nu nog een realiteit te zijn. Schandalig en volksverlakkerij. Dus toch maar succes met de strijd gewenst. En NOOIT maar dan ook NOOIT meer Groen Links stemmen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s