Maak oordoppen sexy!

Welkom op de site van de vereniging Stadspark Natuurlijk! Op déze plek vind je ons blog met regelmatig een nieuw bericht over de ontwikkelingen rondom evenementen op de Drafbaan en de besluitvorming over het Stadspark. Wie wij zijn en waarom we deze vereniging hebben opgericht kun je lezen op de pagina “Wie zijn wij”. Wil je contact met ons, ga dan naar de pagina “Contact en Credits“. Het laatste nieuws over het park en het evenementenbeleid in kranten en nieuwssites vind je op “Nieuws uit de media“. En op de pagina Evenementen en overlast vind je alle noodzakelijke informatie over de evenementen in het Stadpark en lees je hoe je een melding van overlast kunt doen. Onze evaluatie van het evenementenseizoen 2022 kun je vinden op de pagina Nieuws van Stadspark Natuurlijk!

Maak oordoppen sexy!

Dat was schrikken, dat artikel in het AD van 30-8-22. ʻEen vloedgolf aan tinnituspatiënten verwacht.’ Deskundigen van Kenniscentrum Veiligheid NL luiden de noodklok over het toenemende aantal patiënten, met name onder jongeren tussen de 12 en de 35, die last krijgen van een constante piep of fluittoon in hun oren. Genezing is uitgesloten, de kwaal blijft de rest van het leven bij je, kan leiden tot arbeidsongeschiktheid en is in sommige gevallen zo gekmakend dat mensen tot zelfmoord worden gedreven. De oorzaak? Veel te hoge geluidsbelasting, van met name festivallawaai, waar jongeren maar geen genoeg van kunnen krijgen. Om de schrik er goed in te jagen is er ook nog eens een mooi grafiekje toegevoegd van alles waar een mens in de moderne tijd gehoorschade van kan krijgen. Preventie zou eenvoudig moeten zijn, denk je als leek. Niet zo vaak naar een festival en de volumeknop een flink stuk omlaag. Maar dat is te simpel gedacht…

Wie het artikel doorleest, komt nergens het advies tegen om de muziek wat zachter te zetten. Nee, de oplossing wordt elders gezocht, bij een accessoire dat je niet verbindt met een activiteit als luisteren: oordoppen! Dit is geen schrijffout, er wordt daadwerkelijk bedoeld dat mensen die naar een muziekevenement gaan hun oren moeten afsluiten. De norm van meer dan 100 decibel die op een gemiddeld popfestival gangbaar is (bij het podium op de Drafbaan zelfs 115 decibel!) moet verzacht worden, anders is het niet verantwoord. Daarom dus die oordoppen. Probleem: er kleeft een negatief stigma aan, het is niet stoer en niet sexy. Daarom doet de helft van het festivalpubliek geen oordoppen in, tot grote frustratie van festivalorganisaties, en zal die helft over een jaar of vijf bittere spijt krijgen dat ze geen gehoorbescherming hebben gedragen. Er wordt dan ook naarstig gezocht naar een aansprekende BN’er, die positieve promotie kan maken voor de kleine gevalletjes die op elk festival te koop zijn (en op Hullabaloo veel te duur werden gevonden!) De oordop moet sexy worden, dan kan er gewoon worden doorgefeest op het keiharde geluidsniveau dat tegenwoordig gangbaar is.

Maar hoe zit het dan met omwonenden die bij een ongunstige windrichting al die decibels op hun gevel krijgen en zich daarom maar in huis verschansen, met deuren en ramen potdicht, omdat ze anders gehoorschade zullen oplopen? Deelt de festivalorganisatie bij hen gratis oordoppen uit? Of krijgen zij van de gemeente bij een festival in hun omgeving een gratis koptelefoon met noise-reduction, als goedmakertje voor al die ellende waar ze aan overgeleverd worden?

Was dat maar waar, of liever gezegd: dat zal niet gebeuren. Wij pleiten dan ook voor de meest eenvoudige en praktische oplossing van allemaal, een die bovendien geen cent kost: lagere normen voor het maximaal toegestane aantal decibels op festivals, of in lekentaal: de volumeknop omlaag. Inmiddels hebben ook de KNO-artsen het dringende advies gegeven de decibelnorm op festivals te verlagen. Ze bevelen een maximale norm van 100 decibel aan. Als de oordoppen niet aanslaan, zal dat omwille van de volksgezondheid toch de enige oplossing zijn. En daar hebben de omwonenden gegarandeerd geen bezwaar tegen.

Wil je weten wat tinnitus precies is? Op dit filmpje van de NOS wordt het kort en bondig uitgelegd. En ook hierin wordt het advies gegeven de volumeknop omlaag te draaien. Voor een ludiekere uitleg kun je terecht bij de Avondshow van Arjen Lubach.

2 gedachtes over “Maak oordoppen sexy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s