Verdere links naar relevante informatie

Er is een andere manier om met stadsparken om te gaan, zo stelt Wim Pijbes in de NRC van 27-2-21. Hij noemt het Spoorpark van Tilburg als voorbeeld van een park waar het beheer via een stichting dankzij burgerparticipatie plaatsvindt. Zouden we in Groningen de Vereeniging het Stadspark weer nieuw leven kunnen inblazen?

De drafsportvereniging is een crowdfundingactie gestart om nog een laatste seizoen te kunnen koersen in het Stadspark. Wil je de paarden in 2021 nog zien lopen in het Stadspark, kijk dan snel op de site van de drafsportvereniging. Of scan de QR-code op de poster bij de Drafbaan aan de Concourslaan.

Waarom wandelen in de groene natuur goed voor je is, is onlangs wetenschappelijk onderzocht, met een verrassende uitkomst. Nóg meer reden om te ijveren voor behoud van de rust en de natuur in het Stadspark,

Groningen heeft niet alleen een gewone en een nachtburgemeester, maar ook een Groene burgemeester. Lees op zijn blogstuk wat hij vond van het Stadspark, dat hij pas onlangs heeft ontdekt!

Waarom burgerparticipatie niet goed werkt en zelfs het tegendeel bereikt als wat het woord suggereert, betoogt Michiel Stapper in zijn proefschrift dat hij op 20 november aan de Universiteit van Amsterdam heeft verdedigd. Lees hier waarom.

Hoe erg is dat nou, muziekfestivals in de openlucht? Lees meer over de kwalijke gevolgen ervan op de site van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.

In België worden in diverse studentensteden heel wat strengere geluidsnormen gesteld dan in Groningen (zie de blz, 12, 21 en 45).

Net als in Groningen hebben omwonenden en natuurliefhebbers in Leeuwarden veel last van evenementen die in natuurgebied De Groene Ster worden georganiseerd. Lees hier meer over op de site van De Groene Ster Duurzaam. Veel informatie over overlast, decibellen en een koppige overheid die blijft vasthouden aan een achterhaald evenementenbeleid. En lees hier hoe de Leeuwarder gemeenteraad denkt over de opstelling van B&W in Leeuwarden over het festivalbeleid. Opmerkelijke overeenkomsten met Groningen!

Hoe het ook kan, laten ze in Amsterdam zien, waar de Vereniging Vrienden van het Vondelpark zich bezighoudt met het beheer van het park, daarbij gebruikmakend van omwonenden en natuurliefhebbers. Zo voelen de omwonenden zich betrokken en kan de gemeente haar aandacht, tijd en geld besteden aan nuttiger zaken dan aan repeterende strijd met bewoners.

En waar draven de paarden nu? Volg de ontwikkelingen op de site van de drafsport. En tot de zomer van 2021 kunnen we toch nog een (paar) keer naar de draverijen op de Drafbaan toe.