Niet alleen in Groningen maken omwonenden zich druk om de geluidsoverlast van openluchtevenementen. In Deventer heeft een omwonende met succes bezwaar gemaakt tegen een festival met als gevolg dat het nu niet door kan gaan. Interessante jurisprudentie voor als de gemeente de geluidsnormen niet voldoende wil verlagen! Een van de gedupeerde artiesten vindt het aflasten erg jammer, en pleit ervoor om de geluidsnormen te verlagen! Het item is te lezen via deze link bij de NOS.
Het plan voor een openluchtbioscoop in het Stadspark neemt concrete vormen aan. In het Dagblad van het Noorden van 2-3-23 schrijft Lars Faber over de plannen, met daarbij ook aandacht voor de bezwaren van Stadspark Natuurlijk!
Het Bevrijdingsfestival is in 2023 weer gratis, zo meldt RTV Noord op 22-2-23. Het zal zich net als vorig jaar alleen op de Drafbaan afspelen. Dat was de voorwaarde voor de subsidie die gemeente en provincie wilden geven met als doel het festival weer gratis te maken.
Luchtverkeersleiding waarschuwt piloten voor lasershow op 6 en 7 juli, kopte Oogtv op 21-2-23. Oogtv en ook Sikkom nemen aan dat daarmee de vlammenzee wordt bedoeld waarmee Rammstein het concert op de Drafbaan wil omlijsten. Maar wie weet is Rammstein wel tot inkeer gekomen en gaan ze inderdaad een lasershow houden in plaats van een show met zwaar vervuilend vuurwerk en vlammen. Tenslotte moet er voor dat vuurwerk nog een vergunning worden aangevraagd bij de provincie en zal men bij het beoordelen ervan goed letten op de gevolgen voor natuur en milieu. Dat was immers de uitkomst van de bezwaarprocedure die Stadspark Natuurlijk! vorig jaar had aangespannen tegen het vuurwerk op Kingsland. Een lasershow in plaats van vuurwerk, dat zouden wij een zeer verheugende ontwikkeling vinden!
Festivals zetten in op duurzaamheid, kopt RTVNoord op 30-1-2023. Festivaldirecteuren van Paradigm, het Bevrijdingsfestival, Noorderzon en Eurosonic Noorderslag slaan de handen ineen met het oprichten van platform GROENN, een nieuw kenniscentrum voor festivals. GROENN staat voor Groene Evenementen Noord-Nederland. ‘Wij vinden dat zeker binnen onze sector verduurzaming een belangrijk thema is’, zegt Ebel Jan van Dijk, directeur van Bevrijdingsfestival Groningen. Een mooi initiatief, maar over beperking van de geluidsoverlast geen woord. Dat valt kennelijk niet onder duurzaamheid.
De klachtentelefoon verdwijnt definitief, zo bleek uit beantwoording van raadsvragen op 25 januari 2023. Sebastiaan Scheffer deed er voor Oogtv verslag van.
Een feest in MartiniPlaza heeft in de wijken Grunobuurt en Laanhuizen voor enorme geluidsoverlast gezorgd. Bij de gemeente kwamen talloze klachten binnen. Daarop heeft de gemeente aan de klagers toegegeven (!) dat er overlast was en MartiniPlaza op de vingers getikt, zo blijkt uit een artikel van Johan de Veer in het Dagblad van het Noorden op 2-12-22. MartiniPlaza bestrijdt overigens dat er normen zijn overschreden. Het geluid was trouwens niet het enige wat er op dat feest aan te merken viel. Wat te denken van de massale hoeveelheid deelscooters die de stoepen en autoparkeerplaatsen aan de Paterswoldseweg en de Leonard Springerlaan meer dan dag een lang blokkeerden?

Als aftrap van de debatten over de evenementen in de Drafbaan in de gemeenteraad had Johan de Veer in het Dagblad van het Noorden van 22-11-22 een onderhoud met Stadspark Natuurlijk! over de impact van alle muziekfestivals in en om het Stadspark. `Alle overlast telt bij elkaar op en het went nooit!’ was de conclusie. En voor datzelfde Dagblad schreef Saskia Sterkman een opiniestuk, waarin ze de gemeente hekelde over het gebruik van oneigenlijke argumenten om de overlast voor omwonenden te bagatelliseren.

vrnl: Lucy Pijttersen (zwarte jas), Alfred Somsen, Marleen van der Wilk (met muts). Foto: Jaspar Moulijn
Voortaan ook evenementen in de winter in het Stadspark. Volgens dit nieuwsbericht van RTVNoord overweegt het college van B&W tijdens de jaarwisseling een groots, meerdaags festival met een spectaculaire lichtshow op de Drafbaan als hoogtepunt. Maar wel alleen als er een landelijk vuurwerkverbod wordt ingesteld.
“Geluidsoverlast niet beheerst of verminderd” kopt Oogtv op 29-9 op basis van ons evaluatierapport over het evenementenseizoen 2022.
Het nieuws dat Rammstein naar het Stadspark komt was nog maar nauwelijks ingedaald, of het management van de groep kondigt een tweede concert aan, op 7 juli, de dag erna, meldt RTVNoord. De gemeente heeft weliswaar na raadsvragen aangekondigd een ecologisch onderzoek naar de effecten te doen, maar over de overlast voor omwonenden geen woord.
De dag nadat bekend werd dat Rammstein in het Stadspark komt spelen, meldt de NOS dat de stikstofnormen voor Nederland nog strenger zouden moeten worden. Maar de show aanpassen vindt Rammstein geen goed idee, dus zint de gemeente op andere manieren om dit concert toch een groen label te geven, schrijft RTVNoord. In het Dagblad van het noorden geeft onze voorzitter Manon van der Meulen als commentaar dat Stadspark Natuurlijk! dit concert totaal niet ziet zitten, om meerdere redenen.
Hullabaloo was een groot succes, meldt Oogtv op 27-8. In het artikel wordt echter ook aandacht besteedt aan de overlast die de muziek met zich meebrengt. Met name Corpus den Hoorn had het zwaar te verduren. Overigens werd de gezelligheid later op de avond een stuk minder, meldt het Stadsblog Sikkom.
In een opiniestuk in het Dagblad van het Noorden van 6-7-22 stelt Saskia Sterkman dat het recht om uit je dak te gaan belangrijker is dan andere mensen rust te gunnen.
Als toetje van de herrieweek hadden de jongetjes en meisjes van het Forum bedacht dat het leuk was om op zaterdag 25-6 een DJ op de top van het Forum te zetten. Van deze Rooftop Sessions kon heel Groningen `meegenieten’, zo schreef Oog op 26-6-22.
Niets dan lof voor Stadspark Live, blijkt uit dit verslag van het Dagblad van het Noorden op 20-6-2022
Een feestje op de Drafbaan is helaas niet voor iedereen een feestje, zo blijkt uit dit verslag dat RTVNoord op 19 juni publiceerde.
Organisator Mojo van Stadspark Live gaf op 18 juni een rondleiding op de Drafbaan voor buurtbewoners. Concertgeluiden worden tegenwoordig door speciale `trosspeakers’ verspreid over het terrein weergegeven. Beter voor de oren van de concertgangers, maar ook voor omwonenden, zo staat in dit artikel van het Dagblad van het Noorden te lezen.
Na vragen van de Stadspartij 100% voor Groningen kondigt wethouder Chakor aan dat de gemeente werkt aan een telefoonlijn met een voicemailverbinding, zodat mensen met een klacht over een evenement hun klacht kunnen inspreken, meldt Oogtv op 15 juni 2022. Het is te hopen dat het bandje dan wat langer is dan wat we uit het verleden kennen. En waar blijft het menselijk contact? Ook Hans Moerkerk van de Stadspartij is niet tevreden met het antwoord van de wethouder op zijn vragen. Hier zal nog een vervolg op komen, staat te lezen in dit artikel van Oogtv.
Dat de gemeente per 1 juni de stekker uit de klachtentelefoon heeft getrokken, valt niet in goede aarde bij de politiek en leidt tot raadsvragen van de Stadspartij 100% voor Groningen, zo meldt Oogtv op 14-6-2022.
Op 28 mei waren er zoveel klachten over lawaaioverlast tijdens Paradigm, dat de klachtentelefoon onbereikbaar was, meldt Oogtv op 7 juni. Het zou de laatste keer zijn, want vanaf 1 juni is de speciale klachtentelefoon opgeheven en kun je alleen nog digitaal melding maken van overlast.
“Vuurwerk Kingsland nauwelijks nadelig voor dieren in Stadspark” kopte Oogtv op 18-5-2022 naar aanleiding van de beantwoording van raadsvragen. Voor ons is de laatste alinea uit het artikel de meest relevante: “De gemeente wil wel met de evenementenbranche in gesprek gaan over de meerwaarde van het afsteken van vuurwerk, om extra belasting op het milieu en de omgeving te voorkomen.” Nadenken over de gevolgen van wat je doet, daar gaat het om. Gaat de knop nu eindelijk om?
“De wc-pot trilde onder mijn billen”, was op 30-4-22 de kop van het artikel in het Dagblad van het Noorden over de overlast van Kingsland op de drafbaan. Vanwege de wind hadden vooral de zuidelijike wijken last van de herrie. En dat beperkte zich dus blijkbaar niet tot een beetje rumoer buiten, de gevolgen waren ook binnen te merken.
Over de organisatie van Helden van Oranje en Kingsland regende het klachten, zo schrijven RTVNoord en het Stadsblog Sikkom op 29-4-22 op hun sites. Maar de gemeente houdt vertrouwen dat het in de toekomst beter zal gaan, getuige de uitspraak van woordvoerder Niko Beets: `de organisatie van Kingsland kennende zal dit niet weer gebeuren.’ Een merkwaardige uitspraak, want deze organisatie was ook verantwoordelijk voor het veel te luidruchtige en voor de omgeving rampzalige Terrassenfestival uit 2019, waar omwonenden met succes bezwaar tegen hebben gemaakt (zie onderstaande foto’s). De gemeente Groningen heeft kennelijk een een ultrakort korte-termijn geheugen.



Onze gang naar de rechter in een uiterste poging het vuurwerk op Kingsland op 27-4 tegen te houden, is niet onopgemerkt gebleven. Zowel lokale, regionale als nationale nieuwsmedia besteedden er aandacht aan; het Dagblad van het Noorden had een uitgebreid interview met onze voorzitter Manon
van der Meulen, waarin serieuze aandacht was voor onze argumenten om het tegen te willen houden. En RTVNoord bleef niet achter met eveneens een lang bericht waarin quotes van onze site werden gebruikt en een reactie van Manon van der Meulen. Daar is ook een link te vinden naar de volledige uitspraak. En zelfs in de landelijke media, zoals het liveblog van de Nos, was er aandacht voor. Opvallend was dat ons standpunt in deze publicaties serieus genomen werd en we ook om reactie werden gevraagd.
Ook al hebben we deze slag verloren, we proeven er wel uit dat er een omslag plaatsvindt in het denken over grote festivals. Misschien heeft het mensen aan het denken gezet hoe ze in de toekomst festivals kunnen organiseren zonder overbodige en vervuilende onderdelen zoals vuurwerk.
Dat wordt oordoppen dragen de komende tijd. Op Stadsblog Sikkom staat te lezen dat de politie niet meer in actie komt bij geluidsoverlast.
Op 14 maart vond op OOGTv het grote lijsttrekkersdebat plaats. Kijk het hier terug, en alvast een waarschuwing: de natuur kwam er in dit debat bekaaid van af en over evenementen met al hun overlast werd helemaal niet gesproken.
Het `Groene college’ van Groen Links, D66, PvdA en CU dat het de afgelopen collegeperiode voor het zeggen heeft gehad, heeft veel meer bomen en groen vernietigd dan aangeplant, aldus Kristin McGee in dit opiniestuk in het Dagblad van het Noorden, op 13-3-22. Steeds moest groen wijken voor geld en werd dit verbloemd met greenwashing-excuses.
Het plan om voor het Bevrijdingsfestival entreegeld te heffen, valt niet bij iedereen in goede aarde, zo blijkt uit de storm van protest die is opgestoken nadat dit nieuws bekend werd. Oogtv doet op 11-3-21 een greep uit de vele reacties.
Hoewel de nieuwe Adviesgroep Stadspark nog geen advies heeft kunnen geven en ook de oude klankbordgroep nooit inhoudelijk over de skatebaan en de locatie ervan heeft gesproken, heeft de gemeenteraad toch op 16 februari besloten dat er op de huidige parkeerplaats aan de Concourslaan een skatepark zal komen, een plek die omstreden is en volgens het bestemmingsplan niet mag. Het roept de vraag op hoeveel invloed de Adviesgroep Stadspark zal hebben en stelt vraagtekens bij de visie van B&W op burgerparticipatie. De voetbalvereniging SC Stadspark (niet vertegenwoordigd in de Adviesgroep) voelt zich misleid door de gemeente, want hun was verteld dat slechts de halve parkeerplaats gebruikt zou worden. Nu het besluit genomen is, blijkt dat het hele parkeerterrein wordt opgeofferd en is het voor de voetbalvereniging te laat om nog te protesteren tegen de gang van zaken. In het Dagblad van het Noorden staat op 22-02-2022 een interview te lezen met een boos bestuurslid. Daarin wordt ook GroenLinks raadslid Hans Sietsma geciteerd die ferme taal uitslaat over het gebrek aan burgerparticipatie: “Het is treurig dat wederom geklaagd wordt over gebrekkige participatie. Het zou fijn zijn als het college het een keer voor elkaar krijgt dat er voorstellen worden gedaan waarin de losse eindjes zijn afgehecht.’’ Maar GroenLinks heeft wel voor het voorstel gestemd, terwijl ze ook tegen hadden kunnen stemmen. Een gevalletje van krokodillentranen dus, wellicht met een schuin oog naar de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.
Op 2 februari vergaderde de gemeenteraad meningsvormend over de voorstellen van B&W voor kredietverstrekking voor de aanleg van het skatepark op het parkeerterrein aan de Concourslaan en geld voor het asfalteren van de sintelbaan op de Drafbaan. Oogtv berichtte er als volgt over. Ook het Dagblad van het Noorden wijdde er een artikel aan. Uit de beantwoording van de vragen bleek dat het skatepark niet op de Drafbaan kan worden gerealiseerd, omdat die 100 dagen per jaar voor het publiek gesloten is vanwege opbouw en afbraak van de evenementen. Hoezo, de Drafbaan wordt een park voor de hele stad???
Hoewel de nieuwe parkcommissie voor het Stadspark nog niet geformeerd is en dus ook geen advies heeft kunnen geven over de plaats waar het nieuwe skatepark moet komen, heeft B&W besloten dat advies niet af te wachten en een raadsvoorstel ingediend om deze skatebaan te situeren op de parkeerplaats op de Concourslaan, zo blijkt uit dit bericht van RTVNoord op 12 januari 2022. Dat voorspelt niet veel goeds over de invloed die de Stadsparkcommissie in spe zal hebben. Over fatsoenlijke burgerparticipatie gesproken…
Begin 2022 komt er eindelijk nieuws over de toekomst van de Drafbaan. In een interview voor de de Groninger Ondernemers Courant licht projectleider Henry Vos een tipje op van de sluier: ’’het wordt een echt park met ruimte voor evenementen’’ (…),’’een plek waar je als Stadjer dolgraag wilt verblijven.’’ In het ronkende promotieverhaal (waar zijn de objectieve, kritische journalisten gebleven?) valt geen kritische noot te bespeuren, het woord overlast valt niet en de vraag of een park ook moet dienen als een groene, rustige omgeving waar de drukke stadsmens even op adem kan komen wordt niet gesteld. Met de nieuwe plannen voor de voormalige drafbaan krijgt de stad er een pretpark bij. Het moet gezegd worden: met PR daarvoor zit het wel goed!
Wij hadden het over de kleur van de gordijnen, hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring noemt het de kleur van de coniferen. Opnieuw een schrijnend artikel over de bedroevende staat van de burgerparticipatie in Groningen in een artikel van Marijke Brouwer en Erik van Veen in het Dagblad van het Noorden van 20-11-2021. De hoogleraar wordt als volgt geciteerd: ,,Inspraak, een lastig onderwerp’’, zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de RUG, die de term ‘inspraakfuik’ laat vallen. Volgens hem hebben burgers vaak terecht het idee dat plannen al in kannen en kruiken zijn. ,,Tegelijkertijd is het logisch dat de gemeente niet met een halfbakken plan komt aanzetten.’’ Dat de gemeente de kans tot inspraak biedt is modern, zegt Bröring, want de gemeente vindt draagvlak en acceptatie belangrijk. ,,Maar inspraak heeft pas zin als je van tevoren de speelruimte bepaalt en het spel vervolgens eerlijk speelt. Anders is het een wassen neus.’’ En dan werkt inspraak averechts. ,,Je moet geen inspraakprocedure houden als je toch al weet hoe het zit. Dat werkt contraproductief en wekt wantrouwen.’’ Hij is er weinig optimistisch over, omdat hij denkt dat het niet gemakkelijk beter kan. ,,Je moet eerlijk zijn tegen je inwoners, waardoor ze niet te hoge verwachtingen hebben. Je moet zeggen: u mag de kleur van de coniferen bepalen, licht- of donkergroen. Als je de suggestie wekt van inspraak, maar je luistert niet echt naar je inwoners, dan gaan ze in de weerstand.’’ Dat kunnen wij helaas alleen maar beamen.
De gemeente is van plan de parkcommissie van het Stadspark te modelleren naar het voorbeeld van de parkcommissie in het Noorderplantsoen. Geen goed idee, getuige de onrust die er rond deze laatste commissie is ontstaan. Lees er meer over in dit artikel van Bram Hulzebos van 4-11-21.
Grote plannen voor de voormalige drafbaan, zo meldt stadsblog Sikkom op 30-10-2021. Het terrein moet het Malieveld van het noorden worden, met vette concerten voor vele tienduizenden bezoekers. Nodeloos om te vertellen dat er geen woord wordt vuilgemaakt aan omwonenden, overlast, schade aan
Simpleminds is de hoofdact van Stadspark Live 2022, weet RTVNoord te melden. Het grote muziekevenement voor de wat oudere liefhebbers van popmuziek staat gepland voor zondag 19 juni. Dat betekent dat er in een week tijd maar liefst drie grote muziekevenementen op de voormalige drafbaan zullen plaatsvinden (22 en 23 juni treden Guns ’n Roses en Green Day op). Midden in het broedseizoen, als de natuur van het Stadspark op zijn mooist is. Hoezo klimaatnoodtoestand? Hoezo evenwichtige spreiding van evenementen? En hoezo houdt men rekening met omwonenden?
In de linkse Groninger politiek staat de hele mensheid centraal, niet de mensen zelf, betoogt Bram Hulzebos in de Groninger Gezinsbode van 20-10-21.
De introductie voor eerstejaars studenten vond dit jaar voor een deel in het Stadspark plaats, met een informatiemarkt op de Drafbaan en een picknick in het Voorpark. Maar ook na die tijd wisten de studenten het Stadspark te vinden. Het leidde tot een ongekende troep, zo meldde o.a. jongerenstadsblog Sikkom op 18-augustus 2021. Dat belooft wat voor de toekomst, als de gemeente vol in gaat zetten op de wens voor “meer reuring in het Stadspark”.

Op 1 augustus werden de laatste draverijen ooit op de drafbaan in het Stadspark gehouden. Dat gebeurde onder grote belangstelling. Diverse media deden er verslag van, zoals Bram Hulzebos in de Gezinsbode, en Henk Elderman van RTVNoord. En de ludieke luchtactie van Peter Delis uit Bant bleef ook niet onopgemerkt:

Wat de vuurwerkvergunning aan Hullabaloo betreft, wast de gemeente haar handen in onschuld, zo staat te lezen in dit artikel van Thereza Langeler in het Dagblad van het Noorden van 29 juli. De provincie gaat erover, de gemeente adviseert slechts, en dat advies gaat uit van het huidige beleid, dus we konden moeilijk anders, zo verdedigt de voorlichter zich tegen de kritische vragen van het DvhN.
De vuurwerkvergunning voor Hullabaloo op 28 augustus kan worden opgevat als een dikke vinger richting omwonenden, schrijft Bram Hulzebos in de Gezinsbode op 25 juli. En hij vreest voor Leeuwardense toestanden als er niet serieus naar betrokken Stadjers wordt geluisterd.
Op 18 juli en 1 augustus vinden de laatste koersen plaats op de Drafbaan in het Stadspark. Tot groot verdriet van velen en niet in de laatste plaats van de KHRV. Ze hebben alle reden om boos te zijn op de politici in Groningen, maar maken toch een groots gebaar: de raadsleden krijgen allemaal een gratis kaartje voor de koersen. “Sans rancune”, zoals Kees de Bock van de KHRV het stelt in dit interview op OOGtv. En de eerste van die twee laatste koersdagen was alvast een succes: alle beschikbare plaatsen waren uitverkocht, en de toeschouwers, waaronder veel gezinnen met kinderen, kregen waar voor hun geld met veel extraatjes en spannende races. Lees de verslagen op Oogtv en op RTVNoord.
De door de gemeenteraad aangenomen Visie op het Stadspark is gebaseerd op leugens en maakt van het park een verdienmodel, betoogt Saskia Sterkman in dit opiniestuk in het Dagblad van het Noorden op 10-6-2021.
Om mensen vanwege corona de binnenstad uit te lokken moeten plekken als het Stadspark meer onder de aandacht komen, vindt het college, volgens dit bericht op RTVNoord. Dan is het wel belangrijk dat ze meer en betere afvalcontainers zullen plaatsen.
-
Doorsnee rotzooi na recreatie in Stadspark -
Wat is dat toch met inspraak in Nederland? vraagt Herman Blom zich af in het Dagblad van het Noorden op 5-7-21. Daarin spreekt hij zijn afschuw uit over de manier waarop democratische besluiten tot stand komen met zogenaamde burgerparticipatie. Refererend aan het opiniestuk van Frits Poelman op 27-5-21 in diezelfde krant pleit ook hij voor een andere bestuurscultuur. Laatste alinea van dit opiniestuk luidt: Laat besturen, van gemeenten of provincies, inderdaad voor een andere bestuurscultuur kiezen. Laten die raden meer zelf beslissen, en zich minder richten op doe- of participatiedemocratie, en vooral minder machteloos activisme. Laat bijvoorbeeld de drafbaan en het Stadspark zoals ze zijn, dan heb je daar ook geen overbodige inspraak over nodig!
De gemoederen over de besluitvorming over de Drafbaan en het Stadspark zijn nog niet bedaard. Vooral het optreden van wethouder Chakor leidt tot vernietigende commentaren in de pers. Zo bericht Therese Langeveldt in het Dagblad van het Noorden op 4 juni dat diverse raadsleden aan het verhaal van de wethouder “geen touw meer kunnen vastknopen.” Stadspark Natuurlijk! vindt het des te schandelijker dat de raad desondanks ingestemd heeft met de plannen!
En Robert Pastoor schrijft op de website van RTVNoord dat de wethouder een streepje achter haar naam heeft.
Drafbaan of geen Drafbaan, paarden horen bij Groningen, vindt de Vereeniging van Volksvermaken. En ze komen voor volgend jaar met een nieuw plan om paardenraces in de stad te houden, zo bericht de Gezinsbode.
RTVNoord bericht als volgt over de besluitvorming in de gemeenteraad over het Evenemententerrein Stadspark. Ook Oogtv wijdt er aandacht aan.
In de Gezinsbode van 3 juni wordt uitgebreid verslag gedaan van de voor de Drafsport en het Stadspark dramatische gemeenteraadsvergadering van 2 juni j.l.
2 juni is D-day voor het Stadspark, volgens dit artikel in het Dagblad van het Noorden.

In de Gezinsbode van 26-5 breken tal van bekende Groningers een lans voor het behoud van de drafsport. Kijk wie het zijn en lees het artikel van Bram Hulzebos via deze link naar de digitale krant.
Ook RTVNoord en Oogtv besteedden aandacht aan deze actie van Groninger prominenten.
Is burgerparticipatie in Groningen een wassen neus? vraagt Stadspark Natuurlijk! zich af in dit opiniestuk in het Dagblad van het Noorden op 25-5-21.
Ondanks de mooie woorden van het College van B&W over burgerparticipatie voelen Stadjers zich steeds minder serieus genomen door de politiek, zo stelt Bram Hulzebos in de Groninger Gezinsbode van 5 mei, waarbij hij het gedoe rond de Drafbaan als voorbeeld geeft
Bebouwing langs de randen, uitdagend ontwerp en vooral bewonersparticipatie, betoogt architect Peter Michiel Schaap van het architectuurcentrum Platform GRAS in zijn opiniestuk over de Herijking Visie Stadspark in het Dagblad van het Noorden van 27-3-21. Hij heeft in elk geval een consistente visie, wat meer is dan je van het gemeentelijke plan kunt zeggen.
Het gaat goed met de natuur in het Stadspark, schrijft Oogtv op haar site. Door minder vaak te maaien, is het aantal soorten vogels en zoogdieren toegenomen. Dit staat te lezen in een Ecologisch rapport dat onlangs is verschenen waarin met name de ijsvogel wordt genoemd als soort waar het goed mee gaat. Die vooruitgang geldt echter niet voor het aantal planten en insecten, zo staat er ook in het rapport te lezen. Dat blijft gelijk of gaat zelfs achteruit. En of de ijsvogel er nog gaat broeden, is maar de vraag. De gemeente heeft bij de voorjaarsschoonmaak alle beschermende struiken voor hun nestplaatsen gerooid.

De Partij voor de Dieren is een posteractie begonnen om het Stadspark te beschermen tegen herrie van evenementen, zo staat in dit artikel van Oogtv te lezen. Het filmpje zelf valt hier op Facebook te bekijken (en te beluisteren…). De raamposter kan worden aangevraagd bij de Partij voor de Dieren, afdeling Groningen.
De steun van het Amsterdamse college van B&W voor de evenementensector valt niet bij iedereen goed, zo kunnen we lezen in dit opiniestuk in het Parool van 9-3-21.
Signalen uit Amsterdam beloven stadsbewoners die op hun rust zijn gesteld niet veel goeds. In het Parool van 26-2-2021 staat dit opiniestuk te lezen over de controverse tussen festivalliefhebbers en omwonenden.
“Het belang van de stad als geheel is een ander dan dat van de omwonenden“, verklaart burgemeester Halsema van Amsterdam tijdens de verhitte discussie in de gemeenteraad over het evenementenbeleid. Lees hier het artikel in het Parool. Het is te hopen dat de politiek in Groningen het belang van omwonenden wel laat meewegen in de discussie.
De noodlijdende evenementenindustrie moet geholpen worden en daarom wil men in Amsterdam in de komende jaren toegeeflijker zijn wat betreft vergunningen voor festivals. Nieuwe evenementenbeleid met betere regels ter bestrijding van overlast gaan pas 2023 in, om de evenementensector te steunen, zo staat in het Parool van 17-2-2021 te lezen.
De nota Herijking visie Stadspark stuit op verbazing en onbegrip bij de drafsport en omwonenden, zo valt te lezen in dit artikel in de Gezinsbode van 22-2-2021
De Gezinsbode bericht over de plannen tot het openstellen van de Drafbaan om er te chillen. En er is sprake van een nieuw Stadsstrand en een hondenspeelplaats. Maar die was er al…

Wordt de Drafbaan straks een verzamelplaats voor paardenkrachten in plaats van paarden? RtvNoord stond stil bij de plannen om parkeerplaatsen uit het park naar de Drafbaan te verplaatsen.
Oogtv berichtte als volgt over de nota “Stadspark, park voor de stad”:“Het gemeentebestuur legt structureel jaarlijks 720 duizend euro opzij om het Stadspark weer aantrekkelijk te maken voor alle Stadjers.
Op 17 februari 2021 presenteerde het college van B&W het voorstel voor hun herijkte visie Stadspark, getiteld “Stadspark, park voor de stad”. Lees hier de eerste impressie
Het groenplan van het college lijkt verdacht veel op oude wijn in nieuwe zakken, zo staat in dit artikel van RTVNoord te lezen.
Vanwege de te verwachten dip in festivals wil de drafsportvereniging nog 2 jaar lang kunnen koersen in het Stadspark; een en ander om het 100-jarig bestaan nog te kunnen vieren, staat te lezen in dit artikel uit de Groninger Gezinsbode
De drafsportvereniging neemt juridische stappen om in 2021 voor het laatst volwaardig te kunnen koersen. Lees deze artikelen op Oogtv en RTVnoord.
Laat het Stadspark voor de Groningers blijven, betoogt Harrie Hartel in een opiniestuk in het Dagblad van het Noorden van 11-12-2020.
Dat het in Groningen met de inspraak van burgers bedroevend is gesteld, blijkt uit dit artikel met filmpje van Bram Hulzebos in de Gezinsbode van 21-11-2020 . Het gedoe rond de Drafbaan en het Stadspark is een van de genoemde voorbeelden.
Geluidsoverlast is een bedreiging voor de volksgezondheid, betoogt Sander van Walsum in de Volkskrant. Lees hier zijn column over de pretherrie die de stilte verdrijft en het algemeen belang schaadt, omdat overheden het particulier belang voor laten gaan.
In de Groninger politiek begint het besef door te dringen dat inwoners veel te weinig te zeggen hebben over wat er in hun eigen leefomgeving gebeurt. Lees bijvoorbeeld dit artikel maar in het Dagblad van het Noorden.
Tunnelvisie of framing? Bram Hulzebos signaleert in de Gezinsbode dat het evenementenbeleid in Leeuwarden akelig veel overeenkomsten vertoont met dat van Groningen.
Af en toe een feestje. Dat is de visie van wethouder Chakor op de plannen voor de Drafbaan en de rest van het Stadspark. Lees hier het onthutsende interview dat Bram Hulzebos voor de Gezinsbode met de wethouder had.
Gerommel en gerammel – lees hier de column van Bram Hulzebos uit de Groninger Gezinsbode over het raadsbesluit om het contract met de Drafsport op te zeggen en de drafbaan voor te bereiden op een rumoerige toekomst als evenemententerrein.
Lees wat het IVN vindt van de plannen om van het Stadspark een pretpark te maken. Dit opiniestuk verscheen op 26 augustus 2020 in het Dagblad van het Noorden.
