Evenementen en overlast

Evenementen op de Drafbaan en in het Stadspark in 2022

Welke evenementen vinden er plaats op de Drafbaan en in het Stadspark? Op de evenementenkalender ( https://gemeente.groningen.nl/evenementenkalender)

is te zien voor welke evenementen er nu een vergunning is aangevraagd voor het seizoen 2022. De grote evenementen staan er niet allemaal op (want zijn apart gepubliceerd) en regelmatig kijken is geen luxe, want elke week kan er een nieuwe aanvraag op verschijnen. Kijk dus wel geregeld, maar hou er rekening mee dat lang niet alles erop staat, of er tijdig op wordt gepubliceerd!

Op de Drafbaan zijn ons nu de volgende feesten bekend:

26 en 27 april (Helden van Oranje en Kingsland)

5 mei Bevrijdingsfestival (zie: https://bevrijdingsfestivalgroningen.nl/)

29 mei: MARKT (zie: https://pepperevents.nl/markt/)

19 juni Stadspark live, (zie https://www.stadsparklive.nl/)

22 juni GreenDay (zie https://www.mojo.nl/concerten/hella-mega-tour/)

23 juni Guns ’n Roses (zie https://www.mojo.nl/concerten/guns-n-roses/)

27 augustus Hullabaloo (zie: https://hullabaloofestival.nl/)

In het Stadspark zelf worden zoals nu bekend de volgende evenementen gehouden:

11-12 juni (Rapalje), op de Zonneweide. (zie: https://zomerfolk.nl/)

28 augustus Bommen Berendloop, halve marathon op de ateletiekbaan (zie https://www.bommenberendloop.nl/)

Van 28 mei t/m 5 juni zou het Terrassenfestival plaatsvinden, maar bij navraag blijkt dat dit NIET DOORGAAT.

Omdat voor de evenementen op de Drafbaan hoge geluidsnormen gelden, zal er naar verwachting veel lawaaioverlast zijn. Hoe het zit met het afval, is afwachten; er is van alles geroepen over duurzaamheid en geen plastic, maar wat dat voor het zwerfvuil, het vandalisme en de schade aan de natuur gaat betekenen is afwachten.

Tips voor wat te doen bij overlast

GELUIDSOVERLAST: onmiddellijk melden, en bellen met de klachtenlijn van de gemeente (050-36711 33). Het is aan te bevelen om na afloop van het evenement óók een digitale melding te doen. https://gemeente.groningen.nl/overlast-en-zorg-melden. Ook handig als de telefoon niet wordt opgenomen of ʻhet bandje vol is.’ Door de digitale melding komt jouw klacht toch binnen (belangrijk voor de ʻvinkjes’) en heb je zelf bewijs dat je een klacht hebt ingediend.

ZICHTBARE OVERLAST: rotzooi, vernielingen, zwerffietsen etc. Maak een foto, of beter nog: maak van te voren een foto van de plek waar je rommel of vernielingen verwacht (je tuin, de stoep, de straat etc). En maak van diezelfde plek een foto tijdens en na afloop. Is er zichtbaar verschil te zien, stuur deze foto’s dan op naar de gemeente via deze link: https://gemeente.groningen.nl/overlast-en-zorg-melden Bij zware overtredingen moet je natuurlijk óók bellen met de politie (0900-8844) en bij calamiteiten bel je 112.

Verwacht je zoveel overlast dat je gedurende het feest liever elders bent? Ook dat kun je (digitaal) melden aan de gemeente als klacht. Ons advies is dat te doen, omdat de gemeente daarmee ook een overzicht krijgt van het aantal mensen dat hun huis vanwege een festival ontvlucht.

Extra aandacht voor 23 juni: Het concert van Guns ’n Roses op 23 juni wordt door de gemeente aangegrepen als pilot voor het gericht meten van overlast. Het is belangrijk om juist op die dag (als je thuis bent) je overlast door te geven. De meetapparatuur van de gemeente is niet feilloos; bovendien meten ze misschien niet bij jou in de buurt terwijl je toch overlast ervaart. Denk niet: dat horen ze toch zelf wel? Als jij het niet aangeeft dat je er last van hebt, hebben ze er geen aandacht voor en telt het niet mee.

Achtergelaten afval is ook overlast

LINKS NAAR DOCUMENTATIE OVER OVERLAST DOOR EVENEMENTEN

Hoe erg is dat nou, muziekfestivals in de openlucht? Lees meer over de kwalijke gevolgen ervan op de site van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.

Geluidsoverlast van festivals is lastig te meten, valt te lezen op de site van de Stichting Natuurbehoud ZO. De lage bastonen, die in dBC worden gemeten (toegestane norm in Groningen 100-115) veroorzaken trillingen die aan de ene kant de festivalbezoekers een kick geven, maar tegelijkertijd bijzonder storend zijn voor de (verre) omgeving. Hoe lager de trillingen in Herz (onder de 70), hoe vervelender het is voor omwonenden.

In België worden in diverse studentensteden heel wat strengere geluidsnormen gesteld dan in Groningen (zie de blz, 12, 21 en 45).

In Leeuwarden hebben omwonenden en natuurliefhebbers veel last van evenementen die in natuurgebied De Groene Ster worden georganiseerd. Lees hier meer over op de site van De Groene Ster Duurzaam. Veel informatie over overlast, decibellen en een koppige overheid die blijft vasthouden aan een achterhaald evenementenbeleid.

Ook elders in het land stuiten wanhopige omwonenden en natuurliefhebbers op een overheid die de oordoppen van de muziekevenementen in heeft als ze naar die bewoners luisteren. Zie hier een bericht uit de Stentor van 5 februari 2022 over de vruchteloze strijd van omwonenden tegen de komst van het pretpark Soestdijk. Vervang Soest door Groningen en Soestdijk door Stadspark, en zoek de verschillen.