Een ouderwets festivalseizoen

Welkom op de site van de vereniging Stadspark Natuurlijk! Op déze plek vind je ons blog met regelmatig een nieuw bericht over de ontwikkelingen rondom de Drafbaan en de besluitvorming over het Stadspark. Wie wij zijn en waarom we deze vereniging hebben opgericht kun je lezen op de pagina “Wie zijn wij”. Wil je contact met ons, ga dan naar de pagina “Contact en Credits“. Het laatste nieuws over het park en het evenementenbeleid in kranten en nieuwssites vind je op “Nieuws uit de media“. En op de pagina “Evenementen en overlast” vind je alle noodzakelijke informatie over de evenementen in het Stadpark en lees je hoe je een melding van overlast kunt doen.

Nieuw: scan hier de QR-code om direct naar het nieuwe klachtenformulier te gaan.

Een ouderwets festivalseizoen

Na twee jaar corona is het festivalseizoen 2022 weer ouderwets van start gegaan. De evenementenbranche en de jongeren in Stad kunnen hun geluk niet op. Eindelijk weer eens keihard losgaan, daar is behoefte aan, volgens de organisator van een studentenfeestje. Het is uiteraard te begrijpen dat met name jongeren die in hun sociale contacten en fysieke behoeften erg te lijden hebben gehad van de corona-maatregelen, toe zijn aan een verzetje. En er is niets mis met een feestje op zijn tijd, mits dat niet ten koste gaat van anderen. Gelukkig dat de gemeente zich heeft kunnen voorbereiden en er dankzij de wijze lessen uit het verleden op kan toezien dat de regels niet worden overtreden.

Maar van dat laatste hebben wij als omwonenden van het Stadspark nog niet zo veel gemerkt, of liever gezegd: niets. In het festivalseizoen 2022 dat eind april begon met Helden van Oranje op 26 april zijn nu, eind mei, dus iets meer dan een maand later, al 5 grote evenementen geweest en een paar ervan hebben voor zo veel overlast gezorgd dat de omwonenden zelfs binnen, op het kleinste kamertje, niet aan het gedreun en de herrie konden ontsnappen. Tel maar even na: 26 april Helden van Oranje, 27 april Kingsland, 5 mei Bevrijdingsfestival, 20 mei (illegaal?) feest op de Suiker en 28 mei Paradigm op de Suiker. Al die keren waaide de wind uit het noorden, en waren steeds de zuidelijke stadswijken de klos.

Ho, wacht even, zal de gemeente zeggen, de Suikerunie is niet het Stadspark, dat telt dus niet mee (“Het is een ander terrein, er loopt een spoorlijn tussen,”‘ zo stelde een gemeenteambtenaar in 2016 tijdens een hoorzitting over een bezwaar dat een omwonende had ingediend tegen een overdaad aan herrie). Misschien was dat dan ook wel de reden dat de klachtentelefoon* op 28 mei niet bereikbaar was zodat de bewoners uit Laanhuizen, de Grunobuurt, Corpus den Hoorn, Hoornse Meer en Hoornse Park tijdens Paradigm alleen omslachtig via een digitaal formulier hun grieven konden uiten.

De zomer is nog lang en er zullen dus nog wel (veel) meer feestjes volgen waar omwonenden horendol van worden, zonder dat de gemeente adequaat optreedt. Wat dat betreft is het inderdaad een ouderwets festivalseizoen.

*Update 15-6-2022: Vanaf 1 juni is de klachtentelefoon komen te vervallen. Vanaf die datum kun je alleen nog digitaal melding doen van overlast door evenementen via een nieuw formulier: https://gemeente.groningen.nl/klacht-over-evenement. De raadsfractie van de Stadspartij 100% voor Groningen heeft op 15 juni 2022 het college gevraagd of het vervallen van de klachtentelefoon op korte termijn kan worden teruggedraaid. Daarop heeft wethouder Chakor verklaard dat de gemeente wil werken aan een telefoonlijn met een voicemailsysteem, waarop klachten kunnen worden ingesproken. Wordt vervolgd…

Een gedachte over “Een ouderwets festivalseizoen

  1. Jan Peutz

    Zelfs richting Westerbroek kunnen we het gedreun horen wanneer de wind verkeerd staat. Op die afstand is het niet hinderlijk maar je zult maar in de buurt wonen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s