Natuur in het Stadspark

Hangende honingraten in het Stadspark

Bezoekers van het hondenlosloopveld in het voorpark deden in februari 2023 een bijzondere ontdekking: hangende honingraten. Zonder dat iemand het in de gaten had, heeft een honingbijenvolk afgelopen zomer een nest gemaakt aan een tak van een boom op het losloopveld. Pas nu de blaadjes zijn gevallen, kun je de raten zien. Het bijenvolk zelf zal het door de kou niet hebben overleefd, maar wellicht dat een van hun jonge koninginnen er op uit is gevlogen om elders een kolonie te stichten.

Watervogels in opmars in het Stadspark

De krakeend voelt zich thuis in het Stadspark

Naar aanleiding van de tuinvogeltelling in januari 2023 sprak de gemeente Groningen met Joppe Rijpstra, medewerker bij schooltuin in Helpman. Joppe vertelde dat door verschraling van tuinen en parken de tuinvogels het zwaar hebben in Groningen. Opvallend was echter dat de watervogels het juist goed doen in Groningen. In het Stadspark broedde bijvoorbeeld vorige zomer nog een zwanenpaar met succes vier jonge zwanen uit en steeds vaker kun je er krakeenden zien zwemmen, een van oorsprong Oost-Europees eendje dat het hier ook naar zijn zin lijkt te hebben. Het interview met Joppe kun je hier lezen.

Herfst = Paddenstoelentijd!

Oogtv struinde met paddenstoelenkenner Leo de Vries door het Stadspark. Als je je ogen de kost geeft, kun je veel bijzondere soorten zien. Kijk maar naar het filmpje.

Wat voor boom is dat?

In het Stadspark wemelt het van de bomen, waaronder zeer bijzondere, zoals de Trompetboom, de Westerse Levensboom en de Gewone Venijnboom . Bovendien worden er steeds weer nieuwe bomen aangeplant, zonder een naambordje erbij. Gelukkig bestaat er een overzichtskaart van alle bomen in heel Nederland. Aan de ene kant bedoeld om meldingen van dreigende bomenkap te doen, aan de andere kant een heel leerzaam instrument om snel te weten te komen wat voor bomen er in je omgeving groeien. Deze kaart is heel simpel online te raadplegen via deze link naar de bomenkaart. Gewoon omlaag scrollen naar de kaart en inzoomen (wel belangrijk om precies te weten waar je bent!), aanklikken en klaar! De hierboven afgebeelde boom boven is overigens de bekende Groene Treurbeuk.

Mammoetkies in de berm van de Concourslaan?

De tand des tijds zorgt voor bijzondere metamorfoses van alledaagse voorwerpen. Ziehier dit merkwaardige object in de berm van de Concourslaan. Wat is het? Een versteende boomstronk? Een mammoetkies?

Nader onderzoek brengt de nuchtere waarheid aan het licht: een weggegooid pak kranten, waar de bezorger van af wilde en dat maandenlang tussen de rododendrons heeft gelegen, totdat de groenbeheerders gingen snoeien en het pak in de berm van de Concourslaan achterlieten. Er hebben zich intussen diverse vormen van leven op en in gevestigd. Ook dat is natuur.

Korstmossen

Het zijn maar kleine levensvormen die je gemakkelijk over het hoofd kunt zien: korstmossen, samenlevingsvormen van schimmels en algen. Omdat ze stoffen uit de lucht kunnen opnemen (stikstof o.a.) zijn het goede graadmeters voor luchtverontreiniging. En ons Stadspark blijkt een waar paradijs te zijn voor korstmossen, dankzij de schone lucht en de vruchtbare kleigrond. Marinebioloog Lucas Verboom is een expert op het gebied van korstmossen. In het Stadspark telde hij meer dan 130 verschillende soorten, waarvan sommige zeer zeldzaam. In het radioprogramma Vroege Vogels vertelde hij tijdens een wandeling door het park welke soorten hij er zoal was tegengekomen. Bijzondere soorten met schilderachtige namen zoals het Hamsteroortje, het Wimpermos, het Groenschorsschildje en het Riviersterretje. Hier vind je de link naar de uitzending. Het fragment over de korstmossen begint op 2.33.40.
De grote korstmossoorten zijn nog wel goed te vinden, maar een loep is een handig hulpmiddel als je de bijzondere details wilt onderscheiden. Ook RTVNoord besteedde er op 24-1-2022 aandacht aan, zie de link: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/890255/groningse-student-vindt-138-soorten-korstmos-in-stadspark-de-lucht-is-hier-schoon
.

De Treurbeuk

Wie kent hem niet, de treurbeuk die half omgewaaid als een poort het noordelijke pad om de Plantsoenvijver bewaakt? Zo staat hij er al tientallen jaren bij, scheef en steunend op zijn takken die inmiddels geworteld zijn in de grond, als een symbool voor het park dat het zwaar heeft, maar toch niet stuk te krijgen is. Hieronder een impressie van de boom in elke maand van het jaar 2021.