Natuur in het Stadspark

Herfst = Paddenstoelentijd!

Oogtv struinde met paddenstoelenkenner Leo de Vries door het Stadspark. Als je je ogen de kost geeft, kun je veel bijzondere soorten zien. Kijk maar naar het filmpje.

Natuurcompensatie om de hoek

Op een steenworp afstand van het Stadspark speelt zich een ingewikkelde strijd af om woningen te kunnen bouwen op een natuurterrein. Beschermde dieren moeten wijken voor mensen, om het plat te zeggen. Dit wordt door de gemeente gerechtvaardigd door het fenomeen van de natuurcompensatie. Onderzoeksjournalisten van Pointer doken in de materie en legden de zwakke plekken van de plannen bloot.

Wat voor bij is dat?

Een hommel, maar welke?

Behalve de bekende honingbij leven er nog vele andere soorten bijen en hommels in het Stadspark, die met een verzamelnaam `wilde bijen’ worden genoemd. Anne Jan Loonstra houdt op zondag 12 juni a.s. op ATV Piccardthof in Groningen een lezing hierover, gevolgd door een excursie. Meer informatie en aanmelden is te krijgen op de site van de Piccardthof. Wees er snel bij, voor de excursie is nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar

Wat voor vogel is dat?

Nu het volop voorjaar is, zingen de vogels in het Stadspark dat het een lieve lust is. En ze zijn ook te spotten, maar hoe weet je nou welke vogel je hoort of ziet? Op 29 mei 2022 organiseert het IVN een vogelexcursie in het Stadspark. Deze is gratis, maar… je moet er wel vroeg voor opstaan. Meer informatie is te vinden op de site van het IVN, afdeling Groningen-Haren.

Wat voor boom is dat?

In het Stadspark wemelt het van de bomen, waaronder zeer bijzondere, zoals de Trompetboom, de Westerse Levensboom en de Gewone Venijnboom . Bovendien worden er steeds weer nieuwe bomen aangeplant, zonder een naambordje erbij. Gelukkig bestaat er een overzichtskaart van alle bomen in heel Nederland. Aan de ene kant bedoeld om meldingen van dreigende bomenkap te doen, aan de andere kant een heel leerzaam instrument om snel te weten te komen wat voor bomen er in je omgeving groeien. Deze kaart is heel simpel online te raadplegen via deze link. Gewoon omlaag scrollen naar de kaart en inzoomen (wel belangrijk om precies te weten waar je bent!), aanklikken en klaar! De hierboven afgebeelde boom boven is overigens de bekende Groene Treurbeuk.

Mammoetkies in de berm van de Concourslaan?

De tand des tijds zorgt voor bijzondere metamorfoses van alledaagse voorwerpen. Ziehier dit merkwaardige object in de berm van de Concourslaan. Wat is het? Een versteende boomstronk? Een mammoetkies?

Nader onderzoek brengt de nuchtere waarheid aan het licht: een weggegooid pak kranten, waar de bezorger van af wilde en dat maandenlang tussen de rododendrons heeft gelegen, totdat de groenbeheerders gingen snoeien en het pak in de berm van de Concourslaan achterlieten. Er hebben zich intussen diverse vormen van leven op en in gevestigd. Ook dat is natuur.

Korstmossen

Het zijn maar kleine levensvormen die je gemakkelijk over het hoofd kunt zien: korstmossen, samenlevingsvormen van schimmels en algen. Omdat ze stoffen uit de lucht kunnen opnemen (stikstof o.a.) zijn het goede graadmeters voor luchtverontreiniging. En ons Stadspark blijkt een waar paradijs te zijn voor korstmossen, dankzij de schone lucht en de vruchtbare kleigrond. Marinebioloog Lucas Verboom is een expert op het gebied van korstmossen. In het Stadspark telde hij meer dan 130 verschillende soorten, waarvan sommige zeer zeldzaam. In het radioprogramma Vroege Vogels vertelde hij tijdens een wandeling door het park welke soorten hij er zoal was tegengekomen. Bijzondere soorten met schilderachtige namen zoals het Hamsteroortje, het Wimpermos, het Groenschorsschildje en het Riviersterretje. Hier vind je de link naar de uitzending. Het fragment over de korstmossen begint op 2.33.40.
De grote korstmossoorten zijn nog wel goed te vinden, maar een loep is een handig hulpmiddel als je de bijzondere details wilt onderscheiden. Ook RTVNoord besteedde er op 24-1-2022 aandacht aan, zie de link: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/890255/groningse-student-vindt-138-soorten-korstmos-in-stadspark-de-lucht-is-hier-schoon
.

De Treurbeuk

Wie kent hem niet, de treurbeuk die half omgewaaid als een poort het noordelijke pad om de Plantsoenvijver bewaakt? Zo staat hij er al tientallen jaren bij, scheef en steunend op zijn takken die inmiddels geworteld zijn in de grond, als een symbool voor het park dat het zwaar heeft, maar toch niet stuk te krijgen is. Hieronder een impressie van de boom in elke maand van het jaar 2021.