Een historische vergissing?

Welkom op de site van de vereniging Stadspark Natuurlijk! Op déze plek vind je ons blog met regelmatig een nieuw bericht over de ontwikkelingen rondom evenementen op de Drafbaan en de besluitvorming over het Stadspark. Wie wij zijn en waarom we deze vereniging hebben opgericht kun je lezen op de pagina “Wie zijn wij”. Wil je contact met ons, ga dan naar de pagina “Contact en Credits“. Op de pagina Nieuws van Stadspark Natuurlijk! vind je onze meest recente nieuwsbrief. Op de pagina Evenementen en overlast vind je alle noodzakelijke informatie over de evenementen in het Stadspark; je leest er hoe je een melding van overlast kunt doen en ook vind je er de link naar onze evaluatie van de overlast in 2022. En het laatste nieuws over het park en het evenementenbeleid in kranten en nieuwssites vind je op “Nieuws uit de media“.

Een historische vergissing?

De kop is eraf! Met de Helden van Oranje, Kingsland en het Bevrijdingsfestival hebben we in 10 dagen tijd inmiddels 3 geluidsdagen op de Drafbaan gehad. De vraag of het voor de organisatie en de toeschouwers een groot succes was, mogen anderen beantwoorden (al is er op het eerste feest iemand bijna doodgeschopt en was het weer een behoorlijke spelbreker voor het Bevrijdingsfestival dat daardoor een latere eindtijd kreeg) maar dat het voor de omwonenden geen onverdeeld genoegen was, is ons wel duidelijk geworden, getuige de klachten die wij ontvingen. De grootste klacht was, niet verrassend, het langdurige lawaai in combinatie met het late tijdstip. Bonkende herrie, gedreun dat in huis doordringt en je dwingt de televisie of radio aan te doen – en in de loop van de avond steeds harder te zetten – terwijl je eigenlijk naar bed wilt, of in slaap probeert te komen terwijl Jan Smit knetterhard en begeleid door bonkende beats tot 1 uur ’s nachts slaapliedjes voor je zingt, nee, dat is voor degenen die de pech hadden de volgende ochtend weer vroeg op te moeten, geen lolletje geweest. Daarnaast waren ook vernielingen, afval en afterparty’s een ergernis voor de buurten waar de stoet toeschouwers doorheen trok. En Kraantje Pappie schreeuwde op Bevrijdingsdag de broedende vinken hun nesten uit, zo schreef Koos Dijksterhuis in de Trouw. De schrijver van het Natuurdagboek kon de rapper op 8 kilometer afstand nog kon horen. Vanwege de (aantoonbare) schade aan de broedende vogels vond hij dat op festivals in parken en natuurgebieden alleen silent disco’s toegestaan zouden mogen zijn. Een mening waar wij ons van harte bij aansluiten!

Natuurlijk kun je daar tegenin brengen dat het maar éénmaal Koningsnacht/ Koningsdag/ Bevrijdingsfestival is en dat een feestje toch moet kunnen. En als het weer tegenzit, moet je niet moeilijk doen over afwijkende eindtijden. Daar zijn we het op zich mee eens, op zijn tijd moet een feestje kunnen. En we kunnen ook begrip opbrengen voor onverhoedse tegenvallers. Maar dat wil niet zeggen dat je alle negatieve aspecten van die feestjes dan maar met de mantel der liefde moet bedekken.

Groningen afficheert zichzelf graag als bruisende stad. Met een gemiddeld jonge bevolking is de behoefte aan feesten waar je uit je dak kunt gaan natuurlijk groter dan in plaatsen waar de gemiddelde leeftijd hoger ligt. Maar het aantal bewoners boven de 35 is nog altijd een stuk hoger dan het aantal dat onder die leeftijd zit. En in die eerste groep bevinden zich naast ouderen ook veel mensen die economisch actief zijn, zoals jonge ouders met drukke banen, mensen die bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs werken. Allemaal mensen voor wie voldoende nachtrust van groot belang is voor hun gezondheid. Een volwassen evenementenbeleid houdt daar rekening mee en geeft het constant naar méér kicks en feestjes hunkerende publiek niet altijd hun zin, maar durft grenzen te stellen. Daarom geven we hier graag enkele tips voor organisatoren en gemeente om die grenzen te stellen zodat de komende feestjes voor niet-feestvierders wat draaglijker worden:

  • Demp het volume rond bedtijd. Na 10 uur ’s avonds wordt het voor veel omwonenden bedtijd. Bovendien wordt het dan stiller op straat waardoor geluid harder klinkt dan overdag. Dat is het moment om de volumeknop omlaag te draaien. Verplicht organisaties om na 10 uur ’s avonds minder decibellen te produceren dan overdag. (Een eindtijd van 10 ’s avonds is trouwens ook niet verkeerd!)
  • Verbeter communicatie en informatie – Om oeverloos zoeken naar informatie te voorkomen, zou de gemeente een speciale evenementen-Nieuwsbrief kunnen uitbrengen die ca. 1 week voorafgaande aan een groot evenement aan alle abonnees van de gemeentelijke Nieuwsbrieven wordt gestuurd. Daarin kan dan netjes op een rij en overzichtelijk alle belangrijke informatie over het evenement komen, zoals informatie over begin- en eindtijden, parkeren, wegafsluitingen, telefoonnummers en links naar het klachtenformulier. (En controleer ook regelmatig of er geen fouten in het klachtenformulier zitten, zoals in de verwijzing naar de naam van het evenement). Voor het verspreiden van een papieren folder ligt de verantwoordelijkheid bij de organisator die erop gewezen moet worden dat de overlast zich niet beperkt tot één straat achter de Paterswoldseweg.
  • Zorg voor meer toezicht en meer afvalbakken langs af- en aanvoerwegen. Ondanks het goede en snelle werk van Stadsreiniging valt aan het afvalspoor en de vernielingen langs de weg en in struiken en voortuinen ook dagen na een feest nog duidelijk te zien waar het publiek langs is gekomen. (Extra dixi’s kunnen daar trouwens ook geen kwaad, om te voorkomen dat voortuinen en brandgangen voor openbaar toilet worden aangezien.) Hieronder een kleine collage van wat we enkele dagen na Kingsland zoal aantroffen op de `feestroute’.

En ten slotte, als bijdrage aan het debat rondom het nieuwe evenementenbeleid geven we nog deze laatste tip mee:

Beperk het aantal feesten op de Drafbaan en zorg voor betere spreiding in plaats en tijd. Hoe logisch dit ook klinkt, als deze tip van ons wordt uitgevoerd, betekent dat een drastische wijziging ten opzichte van het beleid van de afgelopen 10 jaar waarin de klachten van omwonenden stelselmatig werden afgedaan als `gezeur’ van ‘altijd dezelfde mensen’. De laatste tijd lijkt op het Stadhuis nu wel het besef te zijn gekomen dat de klachten rechtstreeks verband houden met de plek waar iemands huis staat, en dat er in een nieuw evenementenbeleid ook maatregelen moeten worden genomen om de overlast voor omwonenden tegen te gaan. We hopen dat deze maatregelen hout snijden en de overlast ook daadwerkelijk zullen tegengaan. Want anders moet de conclusie luiden dat het besluit om de inmiddels door woonwijken omringde Drafbaan tot een groot evenemententerrein te ontwikkelen, een historische vergissing is geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s