College B&W legt advies Ombudsman naast zich neer: klachtentelefoon bij evenementen verdwijnt definitief.

Welkom op de site van de vereniging Stadspark Natuurlijk! Op déze plek vind je ons blog met regelmatig een nieuw bericht over de ontwikkelingen rondom evenementen op de Drafbaan en de besluitvorming over het Stadspark. Wie wij zijn en waarom we deze vereniging hebben opgericht kun je lezen op de pagina “Wie zijn wij”. Wil je contact met ons, ga dan naar de pagina “Contact en Credits“. Het laatste nieuws over het park en het evenementenbeleid in kranten en nieuwssites vind je op “Nieuws uit de media“. En op de pagina Evenementen en overlast vind je alle noodzakelijke informatie over de evenementen in het Stadpark en lees je hoe je een melding van overlast kunt doen. Ook kun je daar onze evaluatie van het evenementenseizoen 2022 vinden.

College legt advies Ombudsman naast zich neer

De klachtentelefoon die decennialang het middel was voor Stadjers om onmiddellijk overlast van evenementen te kunnen melden bij de gemeente is m.i.v. 1 juni vorig jaar opgeheven. Daarvoor in de plaats kwam een verbeterd digitaal klachtenformulier. Niet iedereen was hier enthousiast over, met name die Stadjers die om wat voor reden dan ook niet digitaal melding kunnen doen, zijn ervan de dupe. Naar aanleiding daarvan heeft een Stadjer vorig jaar een klacht ingediend bij de Ombudsman. In december 2022 heeft deze een uitspraak gedaan over het verdwijnen van de gemeentelijke klachtentelefoon. Het oordeel luidde dat het college door het weghalen van de klachtentelefoon geen rekening houdt met de niet-digitaal vaardige burgers van deze stad, en dat is in strijd met het inclusiviteitsprincipe: hoewel men vindt dat iedereen in deze gemeente mee moet doen, maakt de gemeente het daardoor mensen zonder digitale vaardigheden onmogelijk hun stem te laten horen als ze overlast ervaren van een evenement. De Ombudsman geeft dan ook de aanbeveling om, naast het digitale klachtenformulier, een telefoonlijn te openen die ook na kantoortijd gebeld kan worden om overlast te melden en waarop, desnoods, een voice-mailbericht te beluisteren valt met informatie over andere mogelijkheden om de gemeente te bereiken.

Uit de beantwoording van raadsvragen op 25 januari jl. waar Oogtv verslag van deed, is echter gebleken dat de gemeente daar geen heil in ziet. Het ingeslagen pad, waar Stadspark Natuurlijk! vorig jaar al ernstige kritiek op had (zie ook onze evaluatie over het evenementenseizoen 2022,) wordt gewoon verder bewandeld. Opvallende quote van de wethouder was verder deze: Ik ben het er mee eens dat inwoners zich altijd moeten kunnen melden, maar als het effect is dat iemand de huid wordt vol gescholden, dan draagt het niet bij aan een oplossing. Bovendien, als je overlast ervaart kun je ook de politie bellen. In dit antwoord wordt volledig voorbij gegaan aan de vraag waarom iemand de gemeente zou bellen om de desbetreffende ambtenaar “de huid vol te schelden”. Mensen bellen de gemeente buiten kantoortijd niet voor de lol, ze doen dat uit pure wanhoop over het urenlange gedreun dat tot in alle hoeken van het huis doordringt en het hun onmogelijk maakt zich in hun eigen huis prettig en veilig te voelen. Kille, bureaucratische reacties zoals het vaak gehoorde “Het geluid valt binnen de normen, dus er kan niets aan gedaan worden”, kunnen leiden tot een onbeheerst uiten van emoties in de vorm van een scheldpartij. Dat kan uiteraard niet door de beugel, maar het gebeurt wel uit pure frustratie over de situatie. Maar in plaats van begrip voor de frustratie en compassie met de slachtoffers van deze geluidsterreur te tonen is men op het Stadhuis vooral begaan met de ambtenaren die al die frustratie over zich heen krijgen. Daarom maar liever naar de politie doorverwijzen. Dat die op zijn beurt weer zal doorverwijzen naar de gemeente, is het College, in tegenstelling tot de Stadjers die dit al ettelijke malen hebben meegemaakt, blijkbaar onbekend.

Ons bekruipt het gevoel dat de gemeente klachten uitsluitend registreert omdat dat nu eenmaal moet, niet om daadwerkelijk naar een oplossing te zoeken. Want dat zou kunnen betekenen dat de stad haar naar eigen zeggen vooraanstaande positie als bruisende evenementenstad verliest. Dus dan is het maar beter om elk direct contact te vermijden met wanhopige, boze of verdrietige Stadjers die tijdens het evenementenseizoen steeds opnieuw ervaren dat de lasten van het evenementenbeleid onevenredig over de stad worden verdeeld en dat de gemeente aan de slachtoffers van dat beleid geen boodschap heeft.

2 gedachtes over “College B&W legt advies Ombudsman naast zich neer: klachtentelefoon bij evenementen verdwijnt definitief.

  1. Kees de Bock

    Ik vrees dat de analyse correct en de conclusie juist is. Verder is het natuurlijk absurd dat een klachtentelefoon al zo snel wordt opgeheven omdat de gemeente blijkbaar niet over functionarissen beschikt die dit fenomeen goed kunnen hanteren. Naast de onduidelijkheid hoe vaak er in verhouding tot het totaal gescholden werd kan het toch niet zo zijn dat er enkel in de Stad Groningen afgestapt wordt van het gebruik van een klachtentelefoon om die reden. Het past overigens wel precies in het totale beleid van de Stad Groningen dat de evenementen heilig verklaard zijn en dat een ieder die daar anders over denkt omdat die simpelweg (te) veel overlast ondervindt koste wat het kost letterlijk (!) de mond gesnoerd dient te worden. En om dan vervolgens ook nog een advies van de ombudsman te negeren dan geef je als Stadsbestuur wel een helder visitekaartje af en maak je heel duidelijk hoe je de omgang met burgers die een andere kritische mening hebben voor je ziet. Geen beste ontwikkeling.

    Like

  2. aggro2412

    Volkomen mee eens. Nadat mevrouw Chakor dit alles er heeft doorgeduwd is zij vertrokken. Laat GL aub in maart niet meer de grootste worden. Deze partij is een ramp voor Groningen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s