De geschiedenis herhaalt zich…

… en we leren er niet van. Dat kun je wel concluderen als je de provinciale bekendmakingen leest van verleende vergunningen. Op 23-3-2022 lezen we tot onze stomme verbazing dat er toestemming is verleend om vuurwerk af te steken tijdens het Kingsland festival op 27-4-2022: “Aan Masterpyrotech hebben wij een ontbrandingstoestemming op grond van het Vuurwerkbesluit verleend voor het tot ontbranding brengen van vuurwerk aan de Concourslaan 10 te Groningen. Het vuurwerk zal plaatsvinden op 27 april 2022 tussen 18:00 en 24:00 uur tijdens het Kingsland Festival.”

Het is als een déjà-vu. In dit blog hebben we op 23 juni 2021 onder de kop `Een knallend feestje’ onze ontzetting geuit over de vuurwerkvergunning die was verleend voor Hullaballoo op 28 augustus van het afgelopen jaar. Provincie en stadsbestuur zaten met de handen in het haar en putten zich uit in excuses dat dit had kunnen gebeuren. Van dat geknal is niets gekomen, niet omdat onze bestuurders eindelijk eens met de vuist op tafel durfden te slaan, maar omdat corona weer eens de spelbreker was.

Maar nu is corona verleden tijd en zou je toch denken dat er inmiddels op het provinciehuis lering is getrokken. Want alle argumenten die we toen aanvoerden om een dergelijke vergunning te verbieden gelden nu nog steeds, en zelfs in versterkte mate:

 • – slecht voor het milieu en het klimaat, die sinds juli 2021 in nog beroerdere staat blijken te verkeren dan toen;
 • – slecht voor de natuur, voor de dieren die door dat geknal verschrikt worden wat eind april – midden in het broedseizoen! – , bovendien tot ernstige verstoring kan leiden met mislukte broedsels als gevolg;
 • – onrust bij omwonenden en hun huisdieren in de omgeving van het Stadspark;
 • – dat er nu, terwijl er in hartje Europa een oorlog woedt, getraumatiseerde vluchtelingen worden opgevangen, ook in Groningen, die vuurwerk eerder met bominslagen zullen associëren dan met een vrolijk feestje.

Wij staan paf. En we hopen dat er massaal bezwaar zal worden gemaakt tegen deze verleende vergunning. En dat de politieke partijen die zich hard maken voor het milieu zich eindelijk eens duidelijk van hun groene kant laten zien door hier paal en park aan te stellen met alle middelen waarover ze beschikken. Inmiddels heeft de Partij voor de Dieren zowel in de gemeenteraad als in de provinciale staten hierover vragen gesteld. Over de organisator van dit festijn die argeloos besloten heeft dat vuurwerk wel een leuk idee is voor een feestje in de lente en de geest van de tijd kennelijk niet aanvoelt zwijgen we maar. In de vergunning wordt ervan uitgegaan dat deze organisator zelf gaat toetsen wat het effect is van dat vuurwerk. Weer een gevalletje van de slager die zijn eigen vlees keurt…

Stadspark Natuurlijk! heeft inmiddels een bezwaar ingediend, net als diverse andere organisaties. Dit bezwaar zal naar verwachting pas na 27-4 worden behandeld, zodat het vuurwerk daardoor niet kan worden tegengehouden. Maar in elk geval is daarmee een duidelijk signaal afgegeven en kan het voor de toekomst gevolgen hebben.

Update 26-4: Inmiddels heeft Stadspark Natuurlijk! de rechter gevraagd om het vuurwerk via een voorlopige voorziening tegen te houden. De zaak zou hier in Groningen om 14.00 uur dienen, maar is doorgeschoven naar de Raad van State. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de kern van de zaak in de wet Natuurbeheer en- bescherming ligt, waar de rechtbank hier niet toe bevoegd is.

De Raad van State heeft aan het eind van die middag beslist dat ons verzoek voor een voorlopige voorziening is afgewezen. Het vuurwerk mag dus doorgaan, los van de inhoud van de bezwaren waar de commissie rechtsbescherming van de provincie nog over moet beslissen.

(update 28-9-2022: De bezwarencommissie van de provincie Groningen heeft het bezwaar van Stadspark Natuurlijk! tegen de toestemming voor het vuurwerk op Kingsland gegrond verklaard. Voortaan moet de provincie eerst toetsen wat de gevolgen van het vuurwerk zijn voor mens en milieu!)

7 gedachtes over “De geschiedenis herhaalt zich…

  1. Beste Aggro2412, dank je voor je reactie. Het is een breed gedeeld gevoel dat de politiek en het bestuur van de gemeente geen oog heeft voor de burgers.
   Maar wat betreft de vuurwerkvergunning is niet het stadsbestuur de verantwoordelijke, maar Het bestuur van de provincie. Ook al weer zo’n onnavolgbare kronkel in vergunningenland dat toestemming voor het vuurwerk in een gemeente door de provincie wordt geregeld.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s