Stadspark niet langer een plek voor de happy few – voortaan is iedereen welkom!

Wat een opluchting en wat fijn voor alle Stadjers die tot nu toe niet in het Stadspark mochten komen! Het Stadspark wordt een park voor de hele stad!” zo staat het letterlijk in de aanhef van de Nieuwsbrief Zuid die de gemeente op 21 januari verstuurde. En het ontwerp voor het nieuwe evenemententerrein op de plaats van de “monumentale drafbaan” wordt bovendien “eerst besproken met bewoners en andere betrokkenen”.

Dat het Stadspark nu níét een park is voor de hele stad, wisten we niet. Toegangspoortjes waar je wordt gecontroleerd alvorens je het park mag betreden hebben wij nooit gezien en geen BOA die ons in het park heeft aangehouden met de vraag of wij er wel mogen komen. En dan die bewoners met wie gesproken gaat worden… Bewoners waarvan? Van het Stadspark of van die monumentale drafbaan? Dus de vleermuizen, de vogels en de regenwormen? Wat een overwinning voor de Partij van de Dieren! De echte bewoners van de drafbaan worden eindelijk serieus genomen als gesprekspartners en belanghebbenden!

Of ligt het anders? Natuurlijk ligt het anders. Als je iets verder doorleest in de nogal onzorgvuldig geschreven aankondiging kun je doorklikken naar een collegebrief aan de raad. En dan blijkt dat het niet zozeer om het hele Stadspark gaat, maar alleen om de drafbaan, die nu “Evenemententerrein Stadspark” wordt genoemd. En ook dat er nog heel wat onzekerheden zijn; B&W vraagt geld om plannen te realiseren die verre van duidelijk zijn, sterker nog, die regelrecht in tegenspraak zijn met de belofte van pakweg een jaar geleden, toen vol trots de ambitie werd uitgesproken dat hier het “groenste evenemententerrein van Nederland” werd gerealiseerd. Die verduurzaming was de kern van het beleid, maar uit de raadsbrief blijkt dat het verduurzamen nog even op zich laat wachten. Corona en zo. Ondertussen vraagt B&W wel veel geld voor tijdelijke, niet duurzame oplossingen. En er wordt alvast begonnen met het asfalteren van de sintelbaan. Dat was volgens de brief de beste oplossing, maar “groen” kun je dat niet noemen. Ook wil de gemeente een paar ton investeren in de metamorfose van de parkeerplaats aan de Concourslaan in een skatebaan. Ondertussen is niet duidelijk waar de te verwachten drommen Stadjers en anderen die het park per auto willen bezoeken, dan kunnen gaan parkeren. (In de Herijking Visie Stadspark was sprake van een parkeerplaats op die monumentale drafbaan…) En hoe de verkeersstroom zal worden geregeld nu men het park autoluw wil maken is ook nog een raadsel. Die essentiële vraag waar veel van afhangt, ook voor de invulling van de rest van het Stadspark, wordt evenmin beantwoord. Maar uit beantwoording aan de raad werd wel duidelijk dat men de skaters niet op de Drafbaan plant omdat het nieuwe evenemententerrein vanwege opbouw en afbraak van festivals 100 dagen per jaar afgesloten zal zijn voor het publiek!

Dus het nieuwe parkterrein dat voor de hele stad is bedoeld is bijna een derde deel van het jaar dicht. Daar bestaat een goed Nederlands woord voor: volksverlakkerij.

Ons advies aan de raad: stel besluitvorming hierover uit totdat álle plannen duidelijk zijn. En let op de volgorde waarin B&W de plannen aanbiedt. Niet eerst de details, maar eerst de grote lijnen. En geld uitgeven voor tijdelijke, niet duurzame oplossingen is simpelweg verspilling van geld dat beter ergens anders aan kan worden besteed. Bijvoorbeeld aan zaken die daadwerkelijk bijdragen aan verduurzaming.

7 gedachtes over “Stadspark niet langer een plek voor de happy few – voortaan is iedereen welkom!

 1. Jan Peutz

  Asfalt? De drafbaan heeft een enorme oppervlakte. De steentjes van de drafbaan die er nu liggen geeft nog enigzins een rustiek beeld. Met geen enkele aanpassing wordt de sfeer beter. Met de laag asfalt die er overheen moet zijn tal van wegen in de stad weer in goede staat te brengen.

  Like

 2. Kees de Bock

  Complimenten inzake de analyse. Hoe triest ook. Deze gang van zaken verbaast mij als voormalig bestuurslid van de Drafsport overigens in het geheel niet. Tijdens ons gevecht om behoud van onze mooie sport in het Stadspark ben ik constant geconfronteerd met het verdraaien van feiten, het gebruik van oneigenlijke argumenten en manipulerende uitspraken en gedragingen van dit college. Tevens met inzake dit alles diep meebuigende raadsleden van de coalitiepartijen die totaal niet schroomden om passief te blijven toekijken bij de farce van Chakor, haar collegae en ambtenaren. Ik hoop oprecht dat er zo langzamerhand paal en perk gesteld gaat worden ook vanuit de totale raad aan deze “duurzame” volksverlakkerij. En anders zal de kritische Groningse kiezer in maart ’22 hopelijk wel raad weten met dit elitaire en hautaine politieke kliekje van enkel in eigen fabels gelovende anti-Stadjers.

  Like

 3. Menno van der Wis

  INSPRAAK, VERGROENING, MET DE TIJD MEEGAAN, ZEGGENSCHAP WEER NAAR DE BURGER. Prachtig allemaal, die aanpak van B&W. Toch?? Nou nee! In de praktijk blijkt elke keer weer: “Wat erin gaat moet eruit komen”; de besluiten van B&W. Opgeleukt, bevlagt en beplakt met bovenstaande kreten (Zie ook de gang van zaken rond het Oosterhamriktracé -OHT-).
  Kees de Bock constateert hierboven op treffende wijze de tactiek van B&W.
  En m.n. de coalitiepartijen in de Gemeenteraad hobbelen er geestloos achteraan. Tot nu toe in elk geval.
  Hoe maken we het hoogste bestuursorgaan van onze stad wakker?
  Groningers KIJK, WEET en KIES! Binnenkort kan dat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s