Geen daden maar woorden

Na alle voor de liefhebbers van natuur en rust teleurstellende besluiten die de Groninger politiek het afgelopen jaar heeft genomen, kwam de op 13 oktober jl. door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen motie voor vriend en vijand als een volkomen verrassing: Groningen roept de klimaatnoodtoestand uit! Volgens GroenLinks raadslid Ceciel Nieuwenhout, indiener van de motie, geeft Groningen hiermee een belangrijk signaal af, namelijk dat de tijd begint te dringen om nog wat tegen klimaatverandering te kunnen doen: “Dit is een belangrijk signaal, dat het ons menens is dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt om de klimaatcrisis af te wenden, en dat gemeenten daadwerkelijk in staat worden gesteld om de klimaatdoelen zoals internationaal vastgelegd om de meest gevaarlijke vormen van klimaatverandering te voorkomen, te behalen.”

Het uitroepen van een noodtoestand wil nogal wat zeggen: normaal gesproken geeft dit de overheid vergaande bevoegdheden om besluiten te nemen die op grote tegenstand bij de burgers kunnen rekenen. Hierbij kun je denken aan een avondklok, stillegging van het openbare leven, toename van politiecontroles etc. Dus aan welke maatregelen moeten we denken als het om het uitroepen van de klimaatnoodtoestand gaat?

We kunnen ons hier heel wat bij voorstellen: een totaalverbod op vuurwerk, bijvoorbeeld. Of het terugdraaien van het omstreden besluit om het Suikerunieterrein voor woningbouw geschikt te maken zonder rekening te houden met de daar ontstane natuurgebieden. Of, en dat zou ons zeer dapper en lovenswaardig in de oren klinken, het halveren of zelfs volledig in de ban doen van het aantal grote en supergrote evenementen op de voormalige drafbaan in het Stadspark. Geen Guns N’ Roses of Green Day of andere wereldsterren meer die van heinde en verre komen aanvliegen om 50.000 fans uit heel het land een paar aangename uurtjes te bezorgen. Dat soort massale evenementen brengt een gigantische verkeersstroom op gang die de CO2-uitstoot een fikse boost geeft. Een besluit om daar een eind aan te maken zou daadwerkelijk zoden aan de dijk zetten in de strijd om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Bovendien laat het zien dat Groningen, waar de evenementenbranche een verdienmodel van formaat is, bereid is echte offers te brengen. Greta Thunberg zou in haar handen klappen van vreugde!

Maar nee, zo ingrijpend is het uitroepen van de klimaatnoodtoestand niet: de motie houdt alleen in dat het College van B&W wordt opgeroepen om in Den Haag om (financiële) hulp te vragen om de Groningse klimaatdoelen makkelijker te kunnen maken. Dus wel in Den Haag om geld vragen en daar de verantwoordelijkheid leggen, maar niet zelf besluiten durven nemen die serieus bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Met het aannemen van deze motie laat de gemeenteraad zien dat men in Stad hecht aan het omgekeerde van een overbekend motto: geen daden maar woorden! Daar wordt het klimaat geen greintje beter van.

Een gedachte over “Geen daden maar woorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s