Een knallend feestje

Hoewel corona in onze stad en provincie gedijt als nooit tevoren en het nog maar zeer de vraag is of er dit jaar überhaupt nog massale evenementen en festivals kunnen worden gehouden, gaan de voorbereidingen voor het Hullabaloo-festival gewoon door alsof er niets aan de hand is. Al eerder spraken we onze verbazing uit over het feit dat de gemeente alle grote evenementen in het kader van Bommen Berend op 28 augustus heeft afgelast, maar tegelijkertijd toestemming heeft verleend voor het massale feest Hullabaloo op de Drafbaan.

En dat is nog niet alles: Hullabaloo heeft nu ook toestemming gevraagd en gekregen om die dag, én op de dag ervoor, vuurwerk af te steken, op diverse tijdstippen vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 24.00 uur ’s avonds (terwijl het evenement zelf pas om 12.00 uur begint).

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen (die over vuurwerktoestemmingen gaat) heeft geen bezwaar gezien en de toestemming ruimhartig verleend.

Zie onderstaande berichtgeving:

Het lijkt wel alsof de gemeente en de provincie Groningen elders in het universum verkeren dan op onze aarde, waar dankzij het toedoen van de mens momenteel de ene natuurramp na de andere plaatsvindt. Met een beetje gezond verstand kun je toch nagaan dat vuurwerk afsteken in dat kader geen goed idee is, nog afgezien van de discussie over vuurwerk in het algemeen, de overlast die dat geeft voor de omgeving, mensen met huisdieren en het dierenleven in het Stadspark zelf.

En het geeft helemaal te denken dat het vuurwerk nu niet onder de auspiciën van de Vereniging van Volksvermaken gebeurt, maar in handen is van de organisatie van Hullabaloo, dus een private partij. Zo kan er naar hartenlust worden geknald terwijl dit “groene college” in dat opzicht schone handen houdt.

Zie hieronder de zogenaamde schietlijst, de opsomming van wat er wat er precies de lucht in zal gaan. Veel van wat er wordt afgestoken zal getuige de afstand tot het publiek niet veel zwaarder zijn dan het gebruikelijke consumentenvuurwerk. Toch is het feit dat men überhaupt nog vuurwerk wil afsteken, een signaal dat de organisatie die dit feestje organiseert, vooral naar het verleden kijkt en niet naar de toekomst. Datzelfde geldt voor de overheid die hier toestemming voor geeft.

Update 2-8-21: De festivals Hullabaloo en Paradigma zijn inmiddels afgelast vanwege het voor hen te geringe maximum aantal toegestane toeschouwers. Inmiddels had de fractie van de PvdD in de gemeenteraad van Groningen B&W al verzocht om het vuurwerk te verbieden.

Het is mogelijk om bij de Provincie bezwaar te maken tegen de vuurwerkvergunning tijdens Hullabaloo. Op het eerste, hierboven weergegeven bericht staat te lezen waar, hoe en tot wanneer dat kan. Het is ook mogelijk om bij de Rechtbank om een voorlopige voorziening te vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s