Goed nieuws uit Friesland

Welkom op de site van actiegroep Stadspark Natuurlijk! Op déze plek vind je ons blog met regelmatig een nieuw bericht over de ontwikkelingen rondom de Drafbaan en de besluitvorming over het Stadspark. Wie wij zijn en waarom we deze actiegroep hebben opgericht kun je lezen op de pagina “Wie zijn wij”. Wil je contact met ons, ga dan naar de pagina “Contact en Credits“. Het laatste nieuws over het park in kranten en nieuwssites vind je op “Nieuws uit de media“.

GOED NIEUWS UIT FRIESLAND

Net als je denkt dat gemeentes hun gang maar kunnen gaan met evenementenbeleid dat zowel voor natuur als omwonenden storend en schadelijk is, komt er goed nieuws uit het westen aanwaaien.

In Leeuwarden, waar natuurbeschermers en omwonenden al jaren strijden tegen de zeer luidruchtige en veelomvattende festivals in het natuurgebied De Groene Ster, heeft de stichting Groene Ster Duurzaam bij de rechter een overwinning behaald die voor de festivals aldaar verstrekkende gevolgen zal hebben.

Net als in Groningen worden er al jaren aan de lopende band vergunningen afgegeven die op oneigenlijke gronden berusten, maar waar bezwaarmakers maar heel weinig tegen kunnen uitrichten, tenzij ze over een lange adem, een pot met geld en juridische deskundigheid beschikken. De actiegroep was een bodemprocedure beginnen tegen het beleid van de gemeente, maar desalniettemin gaf de gemeente via een VoVo (Voorlopige Voorziening) toestemming voor het het festival Welcome to the Village, editie 21- dat meerdaags en 24 uur per dag zou mogen duren. De Groene Ster Duurzaam stapte daarop opnieuw naar de rechter (de bestuursrechter in Groningen) om de VoVo nietig te laten verklaren.

En dat gebeurde! Het gevolg hiervan is dat dit festival dit jaar in elk geval niet meer kan plaatsvinden, in elk geval niet totdat er een uitspraak komt in de bodemprocedure, wat best nog wel eens erg lang op zich kan laten wachten. Meer informatie over de uitspraak en de gevolgen ervan kun je hier lezen op de site van stichting De Groene Ster Duurzaam.

Behalve dat dit goed nieuws is voor de natuur en de omwonenden van De Groene Ster in Leeuwarden, is het ook voor ons een bemoedigend teken. Want het evenementenbeleid van de gemeente Groningen lijkt in veel opzichten op dat van de gemeente Leeuwarden. Er worden vergunningen afgegeven die met andere voorschriften en regels in het bestemmingsplan in strijd zijn, maar vanwege de complexiteit van de materie rekent de gemeente erop dat omwonenden en natuurbeschermers de weg in juridische doolhof niet kunnen vinden en niet naar de rechter zullen stappen. Door dit Friese voorbeeld voelen wij ons gesterkt in onze overtuiging dat we door moeten gaan met onze strijd tegen de gemeente om schadelijke en overlastgevende evenementen in het Stadspark te organiseren.

We zijn er natuurlijk nog niet, tegen het festival Paradigm dat aanstaand weekend op de Suikerunie zal plaatsvinden kunnen we bijvoorbeeld nu weinig meer uitrichten, behalve iedereen oproepen om bij overlast vooral te gaan klagen bij de gemeente. Niet omdat dat onmiddellijk soelaas zou bieden – was dat maar zo – maar om de gemeente te laten merken dat dergelijke festivals overlast veroorzaken die voor sommige omwonenden structureel, schadelijk voor de gezondheid en verder simpelweg onwenselijk is.

Het nummer van de klachtenlijn bij evenementen is: 050 367 11 33.

Informatie over aanstaande evenementen op de Drafbaan, de Suikerunie en elders in de stad is hier te vinden op de evenementenkalender.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s