Welkom op de site van Stadspark Natuurlijk!

Deze actiegroep is in oktober 2020 opgericht door omwonenden en bezoekers van het Stadspark. Wij willen tegenwicht bieden aan de voortvarende plannen die het college van Burgemeester en wethouders (B&W) heeft om van het groene, rustige Stadspark een lawaaierig evenementenpark te maken. Dat gebeurt weliswaar onder het motto ʻHet Stadspark is voor álle Stadjers’, maar als de plannen doorgaan, zal in het zomerseizoen de rust in het park vrijwel verdwenen zijn. Gewone bezoekers kunnen minder vaak van het park gebruikmaken omdat voor en tijdens evenementen bepaalde delen worden afgesloten en omwonenden kunnen geen weekend meer rustig in hun huis of tuin zitten. De twee brieven waarmee de voor de evenementen verantwoordelijke wethouder Chakor van Groen Links zich rechtstreeks tot de omwonenden heeft gericht, bevatten tegenstrijdige boodschappen. Aan de ene kant schrijft ze dat er niets zal veranderen, aan de andere kant wil B&W op de Drafbaan meer grootschalige evenementen met maximale geluidsbelasting (de zgn. geluidsdagen) mogelijk maken, waarvan in 4 gevallen de eindtijden om 02.00 uur ’s nachts mogen liggen, en wil men in de rest van het park nóg eens 12 extra geluidsdagen toestaan. Over de ligging van de Drafbaan te midden van woonwijken en groene natuur wordt niet gesproken. Over voorkoming of bestrijding van de huidige én de extra te verwachten overlast en over de gevolgen ervan voor de natuur van het Stadspark vrijwel geen woord.

Wat wil Stadspark Natuurlijk! bereiken?

We willen dat er in de plannen voor de Drafbaan en het Stadspark meer rekening wordt gehouden met omwonenden en reguliere bezoekers van het Stadspark. Ons streven is:

 • Vermindering van het aantal geluidsdagen in het gehele Stadspark naar minder dan 12 en zeker geen uitbreiding; Evenementen met geluidsdagen alleen op de Drafbaan toestaan. Eindtijden van evenementen niet later dan 23.00 uur.
 • Verlaging van het maximum toegestane aantal decibellen per evenement, ook wat betreft de overlast door het laagfrequente geluid (bastonen);
 • Voorkoming en beperking van schade aan flora en fauna in het Stadspark;
 • Luidruchtige evenementen mogen niet niet ten koste gaan van de gewone, kleinschalige recreatie in het Stadspark;
 • Actief en voldoende toezicht tijdens en na evenementen ter voorkoming van zwerfafval, vandalisme en overlast in het park en de aangrenzende wijken.
 • Betere klachtenafhandeling, betere bestrijding van geluids- en andere overlast; financiële onderbouwing voor het afdoende bestrijden van overlast in de evenementenbegroting; instelling van een onafhankelijk onderzoek naar overlast door evenementen.
 • Instelling van een ʻStadsparkcommissie’, waarin omwonenden en natuurliefhebbers zitting hebben, die voor betere communicatie en meer transparantie moet zorgen aangaande activiteiten, evenementen en onderhoud van het park.

Wat heeft Stadspark Natuurlijk! tot nu toe gedaan?

 • De wethouder via twee Open brieven opgeroepen meer rekening te houden met omwonenden en natuurliefhebbers.
 • Contact gezocht met de media en de gemeenteraad; bij twee gemeenteraadsvergaderingen ingesproken en de politieke partijen aangeschreven met onze visie.
 • Een begin gemaakt met een inventarisatie van klachten over overlast door evenementen en waardering van het Stadspark; de eerste resultaten daarvan zijn gepresenteerd aan gemeenteraadsleden op 25 november tijdens een locatiebezoek aan het Stadspark, om concreet te laten zien wat meer reuring in het park voor de omgeving betekent.

Wat zijn de resultaten tot nu toe?

 • Bij de oppositiepartijen hebben we inmiddels redelijk wat gehoor gevonden, bij de coalitiepartijen (de meerderheid) is er nog heel wat te winnen. Des te opmerkelijker is dat de plannen regelrecht lijken in te gaan tegen de ideeën die er bij coalitiepartij GroenLinks heersen over de waarde van groen en natuur. En des te absurder dat Groen Links met drie wethouders het sterkst vertegenwoordigd is in het college van B&W. Veel mensen uit onze achterban die op GroenLinks hebben gestemd, zijn hier uitermate verbolgen over. Inmiddels heeft wethouder Chakor ons naar aanleiding van onze Open brieven uitgenodigd voor een rechtstreeks gesprek.
 • aanvulling 11-2-2021: Dit gesprek heeft inmiddels op 11 februari plaatsgevonden. Een verslag ervan doen we in binnenkort in onze Nieuwsbrief. We kunnen alvast vermelden dat het college van B&W een zgn. “collegiaal college” is, dat wil zeggen dat het woord van de ene wethouder ook het woord van de andere is, en dat de verantwoordelijkheden van iedere afzonderlijke wethouder voor allemaal gelden. In onze flyer spraken we expliciet over verantwoordelijk wethouder Chakor van Groen Links, maar correcter is te schrijven dat het hier om het gezamenlijke beleid van het college van B&W gaat.
 • Ondertussen staat de gemeente niet stil, als een stoomwals gaat men door met het ontwikkelen van de plannen, zonder daarbij rekening te houden met afwijkende meningen. Elders op deze site kun je op de pagina Besluitvorming over het Stadspark lezen hoe ingewikkeld het pad naar besluitvorming is. Maar de planning ervan is al helemaal rond: de gemeente wil het héle besluitvormingsproces over het Stadspark en de evenementen op de Drafbaan afsluiten met een stemming in de gemeenteraad op 31 maart!

Hoe kun jij Stadspark Natuurlijk! helpen?

Laat de gemeente weten wat jij vindt van de plannen met het Stadspark, die in de nota: Herijking Visie Stadspark, een park voor de stad staan geformuleerd. Formuleer je eventuele bezwaren in een Zienswijze en stuur die vóór 28 maart op aan de gemeente. Voor meer informatie, zie de link op de speciale website voor het Stadspark.

 • Sluit je aan als sympathisant van Stadspark Natuurlijk! Dat kun je doen door contact op met ons op te nemen via het contactformulier elders op de site (pagina: Contact & credits).
 • Help ons mee met het inventariseren van klachten door evenementen! Vraag op de contactpagina een vragenformulier aan, vul het in en stuur het naar ons op.
 • Wil je actiever helpen, heb je tips of specifieke kennis die van pas kan komen? Meld het ons! We kunnen je hulp goed gebruiken!

Alleen door een zo groot mogelijke vuist te maken, kunnen we de politiek ervan overtuigen dat de plannen van het college van B&W niet goed zijn voor het Stadspark en de omwonenden. Meld je daarom aan als sympathisant!

Met strijdbare groet,

Marieke Duijvestijn, Manon van der Meulen, Lucy Pijttersen, Alfred Somsen, Rita Warmerdam en Marleen van der Wilk, namens:

4 gedachtes over “Welkom op de site van Stadspark Natuurlijk!

 1. MarkYeoman

  inderdaad verschrikkelijk. En dat met Groen Links leiding. Onvoorstelbaar. Heb op ze gestemd maar nu nooit meer.
  Ik zie nergens waar mij te melden als steunbetuiger. Kan het helderder worden? Dan hebben jullie misschien wel meer mensen op jullie steun lijst!
  Groeten, Mark

  Like

  1. Beste Mark Yeoman,
   Dank je voor je reactie. Wil je je aanmelden als sympathisant, dan kun je dit het gemakkelijkst doen door op de site naar de pagina Contact & credits te gaan. Daar vind je een contactformulier. Als je dat invult en opstuurt, krijg je van ons een bevestigingsmail.
   Met strijdbare groet,
   Stadspark Natuurlijk!

   Like

 2. Wytze

  Hallo mensen van Stadspark Natuurlijk.

  Vandaag jullie folder in de bus gekregen in de Herewegbuurt. Ook hier ervaren wij nu al veel overlast van de harde muziek tijdens de evenementen is het Stadspark, zeker als de wind de westelijke hoek komt. (Ik sprak zelfs een keer mensen uit Onnen die zich afvroegen waar dat lawaai toch vandaan kwam, bleek het uit het Stadspark te komen)
  Ook ik ben enorm teleurgesteld in GroenLinks en deze wethouder. Ik moet er niet aan denken dat er nog meer lawaaidagen komen en ik ben ook erg blij met jullie initiatief en ik wil dat van harte steunen.
  Ik heb nog wel een paar tips voor de site. Ik zou ergens op de home page een knop/link “Steun ons” inbouwen. Ik moest nu echt even zoeken. Verder is de site erg compleet maar het zou allemaal iets overzichtelijker kunnen.

  Succes met jullie werk!

  Wytze

  Like

 3. Marian

  Hallo mensen,
  Ook wij ervaren de geluidsoverlast als zeer storend! Graag willen ook wij aan een “vuist maken” meewerken. Een mogelijkheid om te steunen zou mooi zijn d.m.v. een “bevestigingsknop” op uw site te plaatsen.
  Succes met de strijd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s