Groen is meer dan een kleur

Met veel tamtam werd donderdag 17 december bekend gemaakt dat Groningen gaat vergroenen. Vol trots presenteerde wethouder Chakor het plan Vitamine Groen, waarmee Groningen zichzelf wil kronen tot de groenste gemeente van Nederland. De komende 5 jaar wordt er 25 miljoen uitgegeven aan vergroening. In alle stadswijken komen meer bomen te staan, tot de Grote Markt aan toe. Voor elke boom die moet worden gekapt komt er een nieuwe terug, misschien niet op dezelfde plek, maar vervangen zal er worden. De stad zal groener kleuren dan ooit tevoren.

Het klinkt prachtig. Streven naar meer groen en meer parken in de stad is op zichzelf beschouwd lovenswaardig. Maar waarom wil je meer groen in een stad? Dat is de achterliggende vraag; het antwoord geeft meer inzicht in de materie en kan bepalend zijn voor het beleid.

Het Stadspark staat vol met bomen en is het grootste park van Groningen. Wat betekent het park voor mensen en waarom gaan ze ernaartoe? Dat hebben wij aan onze achterban gevraagd en het antwoord erop is vrijwel unaniem: behoefte aan rust en ontspanning in de groene natuur. Vitamine Groen is dus ook Vitamine Rust en Ontspanning.

Dat lijkt haaks te staan op een andere verantwoordelijkheid van de wethouder, namelijk als hoofd van het evenementenbeleid. In die hoedanigheid streeft de wethouder naar een mega-evenemententerrein op de Drafbaan en is ze van plan om het mogelijk te maken dat er ook in de rest van het Stadpark grootschalige evenementen kunnen plaatsvinden. Dankzij het decor van het park kun je die evenementen vast wel groen noemen, maar van rust en ontspanning zal dan geen sprake meer zijn.

Wat zou het mooi zijn als deze wethouder van GroenLinks aan haar groene achterban denkt door haar eigen invulling te geven aan het evenementenbeleid dat door haar voorgangers in gang is gezet. Hun was het zonder meer te doen om lucratieve grootschalige reuring in het park, die haaks staat op natuurbeleving en behoefte aan rust.

Wethouder Chakor kan haar eigen groene beleid geloofwaardiger maken door de drafbaan te bestempelen als de enige plek in het Stadspark waar evenementen mogen plaatsvinden. Van de investeringen die ervoor nodig zijn, zou ze een substantieel deel moeten reserveren voor geluidsbeperkende maatregelen en toezicht op de bezoekersstromen ter voorkoming van overlast door zwerfafval en vandalisme; ook zou ze een verlaging van de decibelnorm voor grootschalige evenementen moeten instellen.

Voor omwonenden blijft hun woonwijk dan een fijne plek om te wonen en – thuis – te werken. En op die manier weten de op vertier beluste Stadjers waar ze naartoe moeten, namelijk naar de drafbaan, en kunnen de bewoners die hun rust in de groene natuur zoeken terecht in de rest van het Stadspark. Zó blijft het Stadspark een fijne plek voor álle Stadjers.

Een gedachte over “Groen is meer dan een kleur

  1. Jan Peutz

    Beste “Stadsparkers”,
    Enorm veel waardering voor jullie initiatieven. Met het blijven bestaan van de Drafbaan hopen we dat er ruimte overblijft op de kalender om het jaarlijkse ’t Peerdespul te organiseren op 28 augustus. We maken niet veel lawaai en ruimen onze eigen troep op bovendien doen we veel Stadjers een plezier. We zouden graag in 2022 een klein feestje willen vieren samen met de harddraverijvereniging. De drafbaan bestaat dan 100jaar deze is op 28 augustus 1922 geopend door Koningin Wilhelmina. Ook vieren we dan het 350e Groningens Ontzet. Hoop dat het ons gegund is dit te vieren in het prachtige Stadspark en dat de historie niet overschreeuwd wordt door hedendaags muziek geweld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s