De kleur van de gordijnen

Stel je voor: op een dag ontvang je bericht dat je moet verhuizen. Je weet nergens van, maar er is al een huis voor je gebouwd. Het is helemaal voor je ingericht, op één ding na: er moeten nog gordijnen komen. Daar mag jij voor zorgen. Je vindt geen gehoor voor je tegenwerpingen dat je nergens van afweet en helemaal niet wilt verhuizen, en volkomen overdonderd zoek je gordijnen uit. Als je na de verhuizing weer wat tot jezelf bent gekomen en wilt klagen over de gang van zaken, dat je nergens van afwist, dat het nieuwe huis je niet bevalt, dat je toch minstens had willen meebeslissen over het nieuwe huis en de inrichting, vang je overal bot: dan had je maar beter moeten opletten en hoezo heb je er helemaal niets over te zeggen gehad: je hebt toch zelf die gordijnen mogen uitkiezen? Nou dan!

Dat is het niveau van inspraak, of, met een mooi woord, bewonersparticipatie, bij de gemeente Groningen. Terwijl wij als omwonenden dolgraag mee willen praten over het evenementenbeleid in het Stadspark, iets wat ons aangaat omdat het onze directe leefomgeving betreft en bovendien van invloed is op de leefbaarheid van onze wijken, blijken we achter de feiten aan te lopen: de belangrijkste beslissingen zijn al buiten ons om genomen en straks staan we voor het voldongen feit dat de leefbaarheid in onze wijken en de natuur in het Stadspark in de zomer zwaar worden aangetast door 24 luidruchtige evenementen.

 Als reactie op onze open brief aan wethouder Chakor van 5 oktober zijn we door de gemeente uitgenodigd om te komen praten. Het eerste gesprek met haar ambtenaren hebben we gehad. Vriendelijke en welwillende mensen, daar niet van, maar meebeslissen is uitgesloten, zoveel werd wel duidelijk. Het huis dat “Evenementenbeleid in het Stadspark” heet, is al praktisch klaar. Áls we al mogen meepraten, zal dat alleen gaan over de kleur van de gordijnen.  En hoe ziet dat huis er dan uit, weten we daar al iets meer van? In de ontwerpbegroting 2021 wordt een tip van de sluier opgelicht.          

Ons oog valt onmiddellijk op een passage waarin wordt voorgespiegeld hoeveel bezoekers, en dus geld, de evenementen in het Stadspark zullen opleveren. Het bijgevoegde staatje is onthullend: in 2021 mikt men voor de héle evenementensector op 426 evenementen met een totaal van 1,5 miljoen bezoekers, voor het grootste deel afkomstig van 6 evenementen waar meer dan 25.000 bezoekers worden verwacht en 25 evenementen waar tussen de 2- en 25.000 personen op af zullen komen. Hoeveel overlast kun je daarvan verwachten? Wetend dat de gemeente de overlast afmeet aan het aantal geregistreerde klachten, kijken we naar de grafiek. Daarin staat te lezen dat de gemeente verwacht dat die overlast praktisch nihil zal zijn: het gezamenlijke aantal te verwachten klachten wegens overlast wordt geschat op 235, op een totaal van 426 evenementen. Nauwelijks een halve klacht per evenement! Het is ons nu wel duidelijk: het evenementenhuis dat voor ons wordt gebouwd is een luchtkasteel.

 Wij willen niet wonen in een luchtkasteel waarvan we alleen de gordijnen hebben uitgezocht. Samen met de gemeente willen we ervoor zorgen dat er een mooi, stevig en solide evenementenhuis wordt gebouwd, waarin zowel feestvierders als omwonenden en recreanten plezierig kunnen samenleven en dat het Stadspark in zijn groene, natuurlijke waarde zal laten.

Oordeel zelf over het toekomstige evenementenbeleid en klik door naar de ontwerpgemeentebegroting 2021, hoofdstuk 6.1.3 e.v.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s